Kultura

gkzd

Nedjeljku Jusupu uručena nagrada za životno djelo

Nedjeljku Jusupu uručena nagrada za životno djelo

U MMD Gradske knjižnice Zadar jučer 28.11. održana je večer dodjele Književne nagrade "Goran Bujuć" u organizaciji HKD-Ogranak Zadar.

Ovaj projekt pokrenuli su članovi HKD u spomen na pjesnika, kritičara, esejiste i novinara Gorana Bujića rođenog 28.studenoga 1955.a nažalost zbog bolesti prerano preminulog 5.srpnja 2011. 

Posebno emotivna večer bila je prilikom dodjele nagrade za životno djelo koja je priprala Nedjeljku Jusupu utemeljitelju Zadarskog lista, prvim dugogodišnjim glavnim urednikom Zadarskog lista, publicisti, novinaru i predavaču.

Nakon što je iz ruku Nikole Šimića Tonina, predsjednika HKD-Ogranak Zadar primio Nagradu za životno djelo osnivač i prvi glavni urednik Zadarskog lista Nedjeljko Jusup je rekao:

"Kad bi ova nagrada dolazila od politike rekao bih: Nagrade ne primam niti bih je dao. Ovako, kad dolazi od struke, od ocjenjivačkog suda Hrvatskog književnog društava i HKD-Ogranak Zadar, nagradu primam sa zahvalnošću," 

Jusup je i dodao: "Struka je pokrenula, razvila i održala Zadarski list. Zato ovu nagradu smatram priznanjem najprije osnivačima koji su zajedno sa mnom prije 25 godina u sobici Kluba proganika Škabrnja pokrenuli Zadarski list. Ubrzo nam se priključio i Goran Bujić. Došao je sa prvom urednicom kulture Helenom Roguljić.

Iako u početku nije pokazivao emocije, Goranu je jako imponiralo što se pridružio skupini novinskih profesionalaca i entuzijasta koji su, unatoč nepovoljnim ratnim okolnostima, počeli stvarati nešto novo - moderan list kakvog do tada u Zadru nije bilo. Bitka za Zadarski list, njegov nastanak i opstanak, dobivena je i Goranovom zaslugom. On nije radio, Goran je živio kulturu, umjetnost i novinarstvo." 

Punim plućima i do posljednjeg daha, rekao je Jusup na dodjeli nagrada koje nose ime Gorana Bujića.

"Uz pošteno i vjerodostojno novinarstvo jedna od glavnih odrednica uređivačke politike od početka je bila demokratizacija autorstva. Osim urednika i novinara, po prvi put su šansu dobili svi građani koji su imali što reći i to ne  u segregiranoj rubrici “Pisma čitatelja”. Svi tekstovi, koji su bili medijski relevantni, ravnopravno  su konkurirali za objavu na svim stranicama Zadarskog lista. Tako se samo u prvih sedam brojeva javilo 65 suradnika od kojih ih je većina po prvi put objavila svoj tekst u novinama", otkrio je Jusup. 

Nagradu koju je primio smatra priznanjem svim novinarima, urednicima, suradnicima i čitateljima bez kojih, kako reče, Zadarskog lista ne bi ni bilo.

"Draga mi je ova nagrada Hrvatskog književnog društva, ali najveća nagrada mi je svaki dan kada iziđe Zadarski list, rekao je na kraju svog obraćanja Nedjeljko Jusup, dobitnikNagrade za životno djelo HKD Ogranak Zadar."

Tijekom večeri dodjele nagrada svim prisutnima pročitalo se i pismo Marka Bujića, sina pokojnog Gorana."Pozdravljam Vas ispred obitelji Bujić, na dodjeli još jednoj, sada već pete po redu, dodjeli Književne nagrade "Goran Bujić" Moj tata je bio najbolja verzija sebe kada je bio umjetnik.

Veseli me što ga se takvog i sjećamo, i što na ovaj način i dalje ostaje dio zadarske kulturne scene, scene koje je pomogao stvarati i koja je bila njegov životni poziv. Hvala organizatorima na još jednom izdanju Nagrade u vremenu kada je kultura nešto bez čega se lako može i od čega se jednostavno odustaje. Upravo zato 
su ovakve nagrade važne - da primjerom pokažu i trajanjem održe kulturu našeg grada a i šire. Hvala Vam na tome."

I kao što je na kraju večeri istaknuo Nikola Šimić Tonin "Hrvatsko književno društvo nastavit će i dalje sa ovakvim i sličnim projektima kako bi odali čast i priznanje svima koji su ostavili neizbrisiv i značajni trag u kulturi, kulturnome životu RH i zvanj njezinih granica."


Reci što misliš!