Kultura

"tišina pod smokvom"

Mladi pisac Luka Foro u Sukošanu predstavio svoju prvu zbirku poezije

Mladi pisac Luka Foro u Sukošanu predstavio svoju prvu zbirku poezije

U dvorani Doma mladeži u Sukošanu jučer se održala promocija zbirke poezije "Tišina pod smokvom" autora Luke Foro.


Veliki broj posjetitelja iz Sukošana, Zadra a i šire svojim dolaskom iskazali su zainteresiranost za stihove ovog mladog pjesnika kojemu je ovo prva zbirka poezije, prvijenac na koji su svi ponosni, obzirom da je Luka Foro svoju prvu pjesmu napisao sa 16 godina a zbirku izdao sa 22 godine.

Zbirku poezije "Tišina pod smokvom" predstavila je urednica Ivana Haberle, predsjednica udruge "Žene u domovinskom ratu-Zadar" koji su kao udruga bili i nakladnici ovog  izdanja, lektorica Ivana Perić, prof., Silvija Budan koja je pročitala predgovor Slavke Pelaić prof. i književnica Mirjana Mrkela.

Svim nazočnima obratio se i Ante Martinac načelnik Općine Sukošan koji su uz TZ Općine Sukošan, Hotela "Joso" Sukošan i udruge "Žene u domovinskom ratu-Zadar" i pomogli ovom mladom autoru u sufinanciranju njegove zbirke.

Načelnik Martinac istaknuo je da će uvijek stajati uz projekte koji su na dobrobit i izgradnju  mještana i mjesta Sukošan a veliku podršku u organizaciji ove promocije pružila je i Mirjana Veleslavić djelatnica TZ Općine Sukošan, ujedno i predsjednica KUD-a "Zlatna luka" koji su svojim glazbenim repertoarom upotpunili dio večeri.

Ivana Haberle kao urednica istaknula je nekoliko motiva zašto je prihvatila ulogu urednice zbirke: "1991. sam došla u Sukošan kao hrvatski vojnik i emotivno sam vezana za Sukošan, a drugi je majčinski osjećaji koje je Luka pobudio u meni jer su moja djeca te dobi. Obzirom da je dobio nekoliko odbijenica, mislila sam da netko treba dobiti svoju priliku. Mladi ljudi zaokupljeni su sami sobom, hedonizmom a najmanje teškim radom i pisanjem pjesama. Zato je to lijepo iskustvo i ponosna sam na rezultate zajedničkog rada."

Lektorica  Ivana Perić, prof. također se obratila svim posjetiteljima i tom prigodom rekla:"Potreba čovjeka za izražavanjem sebe sama stara je koliko i čovjek. Svako stvaranje kao napor samopretrage, samoizgradnje, samolijčenja, samopronalaženja vrijedno je pozdrava i poticaja, osobito kada je riječ o mladom duhu čiji doživljaj traži riječ, put, oblik pa ga ostvari u stihovima. Lukine pjesme nastale su kao reakcija na poticaj iz stvarnosti. Sve u autoru odzvanja, svaki doživljaj, pa nas one vode kroz sve što je izvana, upavši u njegov život odjeknulo u njemu. Lukin stvaralački impuls i izraz daju naslutiti zrelije plodove. Ovom zbirkom započeto je putovanje. Sretan mu put!." 

Osobita podrška književnice Mirjane Mrkele koja se se obratila posjetiteljima u ime pjesničke radionice "ZaPis" koje pohađa Luka Foro i odaziv pjesnika iz udruge "RIS" na promociju Lukinog prvijenca vjetar je u leđa ovom mladom pjesniku koji je kao što je u svom predgovoru napisala Slavka Pelaić "Poput mladog galeba raširio je svoja krila i ostisnuo se u svijet. Krenuo je na put koji nema određeno vrijeme, na put čekanja i čežnje."

Predivna atmosfera promocije i večer poezije završila je stihovima autora Luke Foro koji je brojnim posjetiteljima recitirao svoje pjesme dok je za kraj Vesna Benić, moderator i voditelj promocije dodala "Samo u tišini pod smokvom mogle su i iznjedriti Lukini stihovi".
 


Reci što misliš!