Kultura

predstavljena knjiga ive pejković

Kultni zadarski kvart: Kako je "Vošta" stigla do Tokija?

Kultni zadarski kvart: Kako je

"Vošta do Tokija" naziv je zbirke autorice Ive Pejković, novinarke i urednice portala eZadar, koja je predstavljena u Gradskoj knjižnici Zadar.

U nakladi udruge ZaPis, te pomoć Grada Zadra, knjiga je to kojom su prekršena sva "pravila" - poezija u prozi, crtice, fragmenti, sjećanja i transformacija "male iz kvarta" u Zadru - gradu koji je i sam proživio transformaciju.

U razgovoru s prof. Valentinom Mlađen čuli smo kako je Pejković pisati počela kreirajući stripove još u osnovnoj školi, potom je 2007. objavila roman Mačka u čizmama, a djelujući deset godina s udrugom zadarskih pisaca (čija je danas predsjednica) njezin se stil promjenio, izbrusio, pročistio do forme ''proezije'' urbanog nazivnika.

"Vošta do Tokija" označava bivši grafit na Voštarnici ali i temu kojom je Pejković zaokupljena - činjenicom da se u jednom kvartu sudaraju i devastirani hotel, i betonska zgrada nerješenog pravnog puta, zapuštena dvorišta i vojni objekti, ostaci bivše tvornice i najluksuzniji apartmani s pogledom na more!

- Vošti se događa tiha transformacija u Poluotok, barem se meni tako čini. Poluotok seli sve institucije  - dio čak i na Voštu (policija, županija), Polutook dakle postaje turistička meka, restoran + spavaonica i muzej na otvorenom.
No, i na Vošti je situacija sve sličnija. Na zgradama još stoje stare adrese (Blaža Valjina), ali hop - eto oznake za apartman s 3 zvjezdice i nova klima. I male garaže su garsonijere, otvaraju se taksi službe, praonice rublja, mjenjačnice, teško je naći parking; sve se počinje okretati brzoj zaradi na turistima, a fenomen niskotarifnih aviokompanija funkcionira u dvije dimenzije: dovozi nam hrpe turista i odvozi mlade u potrazi za prilikom
, priča Pejković.

Promociju je obogatila fotografijama kvarta i grada koje se nalazimo na turističkim promotivnim materijalima.

Grafiti, zgrade, neboderi, devastacija... fotografije dočaravaju jedan Zadar kojega se ne prodaje turistima. No, zbirka sadrži i brojne uspomene i djeliće iz života na Vošti prije i tijekom Domovinskog rata.

Pejković posebno ironizira tzv. hashtag (#) kojega koristi i za nazive priča i pjesama.

- Facebook je za mene s vremenom prerastao u posebni "medij" putem kojih možeš osim informiranja dobiti i porciju literarnog. Ima jako puno pisaca koji su se jednostavno "preselili" na Facebook, tu su našli svoju publiku, ne samo one bliske ljude koji ih poznaju, to je preraslo u nešto daleko veće i snažnije. Književnost je blagoslovljena time što se kao voda prilagodi čaši u koju je uliješ.

Neke crtice već su objavljene u književnim časopisima, a #KVARTOVSKA je ušla u finale nagrade Kritična masa za mlade autore.

Na kraju promocije knjige publika je mogla pogledati video spot zadarskog repera Enera za singl "Pratim tvoj ritam" nastao u suradnji s Alenom Babinom (END).

A kako do knjige?

Zbirku "Vošta do Tokija" možete posuditi u Gradskoj knjižnici Zadar ili kupiti preko udruge ZaPis (pišite u inbox ZaPis-a na Facebooku, stiže vam poštom).


Reci što misliš!