Kultura

providurova palača

Zadar će dobiti čitaonicu u srcu grada!

Zadar će dobiti čitaonicu u srcu grada!

Mnogi od nas još uvijek se sjećaju škriputanja koraka kada su ulazili u Gradsku knjižnicu u zadarskoj Kneževoj palači, gdje je nekada bila smještena...

Podsjetimo, Knjižnica postoji od 1949. godine. Do 1999. Knjižnica je djelovala u staroj gradskoj jezgri - u Kneževoj palači. Zbog velikih oštećenja u Domovinskom ratu od 1999. središnjica Knjižnice seli se u ul. Stjepana Radića 11b gdje djeluje i danas. 

Mnoge od nas zasigurno će razveseliti vijest da će Zadar dobiti gradsku čitaonicu u srcu grada!

Projekt je povjeren AB Forumu, koji je izradio i razradio projektno rješenje za uređenje Kneževe i Providurove palače.

Arhitektonski biro u vlasništvu Igora Pedišića izradit će projektnu dokumentaciju interijera odjela Gradske knjižnice u Providurovoj palači za 65 tisuća kuna.

Čitaonica će se nalaziti u prizemlju u sklopu palače na 200 metara kvadratnih.

Opseg infrastrukturnih radova na Providurovoj palači u okviru aktivnosti uključuje: U prizemlju Palače je predviđena rekonstrukcija, sanacija i uređenje dvorana za prateće muzejske sadržaje: muzejski dućan, čitaonica, edukativna radionica, ulazni prostor i garderobu kao i prostorija za ugostiteljske djelatnosti: kafić i restoran.

Na prvom katu Palače rekonstruirat će se i uredit dvorane za stalni izložbeni postav, dok će se na drugom katu urediti 100 m² informativnog prostora.

Na trećem katu rekonstruirati će se i urediti dvorane zatvorenog tipa (spremište, sušiona, laboratorij, preparatorska radionica, dokuteka, sobe kustosa, dpo čitaonica), te dvorane za prateće poluotvorene muzejske sadržaje (čitaonica dokumentacije i čitaonica knjižnice), dok će se na četvrtom katu Palače uredit prostori uprave.

Također, opseg intervencije na Providurovoj palači obuhvaća rekonstrukciju i uređenje popratnih prostora, kao što su komunikacije, sanitarije, spremišta. 

Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno 2.910 m² prostora.

 

 


Reci što misliš!