Kultura

blago prirode

Ministarstvo kulture proglasilo krajolik rijeke Krupe zaštićenim prirodnim dobrom

Ministarstvo kulture proglasilo krajolik rijeke Krupe zaštićenim prirodnim dobrom
Vinko Pešić

Ministarstvo kulture proglasilo je krajolik rijeke Krupe zaštićenem prirodnim dobrom. Oznaka će pomoći u zaštiti jednog od velikih prirodnih dobara u regiji i zaštititi njegovu biološku raznolikost.

Samo sedam kilometara duga, rijeka Krupa je od jedna od značajnijih rijeka u Hrvatskoj. Često se smatra jednim od najljepših. Posebno je fascinantan pejzaž kanjona, uz slapove koji kriju raznoliku floru i faunu.

Uz rijeku nalazi se 19 slapova, a riječna dolina poznata je po bogatoj biološkoj raznolikosti, uključujući šišmiše, ptice, zmije, žabe i insekte.

Područje Krupe sada se tako pridružuje nacionalnim parkovima Krka, Velebit i Paklenica kao prirodno zaštićeno dobro, u jednoj od najprometnijih turističkih regija u Hrvatskoj, i prva je rijeka u zemlji koja je pod takvom zaštitom.

Područje oko Krupe poznato je po aktivnostima kao što su rafting, plivanje, vožnja kanuom i planinarenje, razgledavanje špilja, a tu je Kudin most, izgrađen tehnikom zidanja od suhog kamena i pravoslavni kršćanski manastir Krupa koji je sagrađen 1317. godine.

Pritok rijeke Zrmanje, rijeke Krupe i njenog kanjona nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje od Zadra i Tisnog, mjesta većine hrvatskih najpoznatijih međunarodnih glazbenih festivala. Festivali obično traju između pet i sedam dana, a posjetitelji festivala često iz Tisnog i Murtera razgledavaju šire područje - Nacionalni park Krka je favorit.
 


Reci što misliš!