Kultura

na repertoaru je bowie

Zadarski klub čitatelja "Dioptrija" u novu godinu ulazi s novim izazovom

Zadarski klub čitatelja

Zadarski klub čitatelja "Dioptrija" u novu godinu ulazi s novim izazovom. Za čitanje su odabrali biografiju Davida Bowiea koju je napisao Paul Morley.

Voditeljica kluba čitatelja, predsjednica udruge zadarskih pisaca ZaPis, Iva Pejković, kazala nam je kako je izbor pao spontano, kao i uvijek kada se okupe knjigoljupci u Gradskoj knjižnici Zadar.

O Davidu Bowieju nikada neće biti napisana definitivna knjiga - niz reinterpretacija tog najvećeg reinterpretatora pop kulture nastavit će se daleko u budućnost - ali ova knjiga iz pera legendarnog rock kritičara Paula Morleya u izvedbi je jednako osebujna kao i njezina tema. 

- Više se ne nalazimo u čitaonici tiska, već u cafe baru Libar koji je savršeno mjesto za razgovor o knjigama, uz kavicu, čaj, bude nas oko pet do sedam članova, komentiramo odabrani naslov, ali pričamo i filmu i glazbi, jer su članovi svestrani i jako ih zanimaju različiti umjetnički izrazi, kaže Pejković, inače već 10 godina volonterka u Gradskoj knjižnici Zadar.

Kako se pridružiti klubu koji se okuplja još od 2009. godine, za članove je besplatan i sastaje se jednom mjesečno?

- Nemamo dobna ni bilo kakva ograničenja, ali jedno je sigurno: morate voljeti knjige i biti spremni razgovarati o njima!

Do sada se pokazalo da "Dioptrija" ima poseban ukus. Privlače nas neke neobične knjige, nismo ljubitelji ljubića i krimića.

Čitamo uglavnom netipične i nežanrovske naslove, od autora mogu spomenuti Patricka Suskinda, Harukija Murakamija, Amelie Nothomb, Jonathana Franzena, Jonasa Gardella,...često nas ponese razgovor pa s književnosti potpuno odlutamo u komentiranje društvenih fenomena i aktualnosti. A to nam svima jako fali, "živa" komunikacija, odmak od komentiranja po Facebooku!

Sljedeći sastanak održat će se 26. veljače u 18 sati.

Više o knjizi koju Dioptrija čita u siječnju/veljači ovdje.


Reci što misliš!