Lifestyle

prepoznajte se

Najveće ženske zablude o muškarcima

Najveće ženske zablude o muškarcima

U pokušaju analize muškog mozga, žene su često spremne donositi zaključke koje smatraju dogmama kada su tipovi muškaraca u pitanju, pa će tako bivši dečko koji je bio kreten biti razlog zašto mislimo da su i svi ostali kreteni.

Ona dobra, stara izjava da su svi manje-više isti tako ne šteti samo muškarcima, nego i nama, jer generalizacijom olakšavamo sebi muke i prestajemo se truditi oko ikoga, pod izlikom da će kad-tad svaki tip ispasti kreten. Kretena će uvijek biti, ali svi smo čuli za barem jednog kretena koji se transformirao u super tipa u trenutku kada je pronašao djevojku zbog koje se htio mijenjati, a s transformacijom se uvijek ispostavi da nisu baš svi isti. Kretenizam dakle, nije nužno pitanje karaktera koliko pitanje vremena i prave kombinacije osjećaja, a laži koje si govorimo o muškarcima vrlo često služe upravo nama kako bismo si olakšale nošenje sa spoznajom da mi nismo bile te koje su uspjele promijeniti kretena u super tipa.

U moru laži koje si govorimo, najčešće su ove:

Muškarci nisu romantični

Čestitke djevojci koja se odmah uvrijedila na samu pomisao da mislimo da to žene misle, jer je svaki njen dečko bio uber-romantičan, ali govorimo o većini žena koje su s godinama iskustva metodom dedukcije došle do ovog zaključka. Činjenica je da su žene sklonije romantičnom ponašanju, ali činjenica je isto tako da ponekad previše očekujemo. Naš mentalni sklop nam omogućuje smišljanje najsloženijih scenarija kada je romantika u pitanju, što možemo zahvaliti Disneyu i hrpi chick-flickova koje smo pogledale s godinama, a kada se naš scenarij susretne s realnosti, jednostavno donosimo zaključak kako naš dečko nije romantičan. Njegov buket ruža tako postaje uvreda u odnosu na recimo, plavu trubu koju je Ted Mosby ukrao kako bi impresionirao Robin u seriji Kako sam upoznao vašu majku, a selektivna amnezija nam pomaže da zaboravimo svaku njegovu lijepu poruku u trenutku kada na filmu vidimo da je umjesto slanja poruke mogao unajmiti avion koji bi ispisao Volim te na nebu. Muškarci jesu romantični, ali i realistični, a činjenica da ne kopiraju scenarije američkih filmova ne čini ih lošim dečkima, nego normalnim ljudima koji smatraju takve geste pretjeranima.

Muškarci ne mogu biti vjerni

Tema koja je podvrgnuta vječnoj raspravi između znanstvenika često završava zaključkom da su muškarci primitivna bića koja jednostavno ne mogu kontrolirati svoje porive. Neke su se žene, kao i muškarci, vrlo lako odlučili složiti sa ovom tvrdnjom, olakšavajući sebi život uz znanstveno potvrđenu ispriku za nevjeru. Žena koja u to vjeruje će tako lakše podnijeti činjenicu da nešto nije valjalo u vezi kada ju je muškarac prevario, a muškarac koji je sklon falusnim egzibicijama biti će presretan, jer je dobio ispričnicu od doktora koja mu dopušta da pokazuje svoje talente gdje god stigne. Koliko god je možda lakše živjeti sa pretpostavkom da se oko vjernosti ne treba živcirati, jer vjernost nije upisana u muški genetski kod, potrebno se zapitati: Je li monogamija instinktivna (što je zbog hormona i kemijskih procesa u tijelima oba spola manje izgledno), ili naučena? Norme ponašanja su sve naučene, jer po logici instinktivnog ponašanja, zašto ne bismo poput naših predaka, hodali okolo i krali hranu iz dućana, pod izlikom da smo bili gladni? Krađa je naravno kažnjiva zakonom, pa je lako oduprijeti se nekom primitivnom porivu, ali i u vezi postoji prešutni zakon, koji diktira monogamiju i vjernost. Prilika čini lopova, ali sigurni smo da većina muškaraca ne bi ukrala nešto samo zato što je pri ruci, i riskirala gubitak slobode (zatvor), ili u slučaju veze, gubitak partnerice samo zato što su imali priliku. Kod vjernosti je potrebno napraviti distinkciju između muškaraca i kretena, te ih podijeliti u skupine: muškarci mogu biti vjerni, kreteni ne mogu. Pitanje je samo jesmo li spremne izabrati muškarca ili kretena.

Muškarci ne znaju izraziti osjećaje

Svaka žena koja je ikad pogledala utakmicu u blizini svog dečka mora se složiti da ovo jednostavno nije istina, a suze u očima najokorjelijih Dinamovaca u trenutku kada smo ušli u Ligu prvaka pravi je dokaz da su muškarci itekako emotivna bića. Mnoge su žene isfrustrirane činjenicom da će njihov dečko pokazati osjećaje kada je u pitanju nešto nebitno kao nogomet, a sakrivati ih kada je u pitanju veza, ali činjenica je da muškarci, barem većina njih, jednostavno nema potrebu konstantno iskazivati ljubav i sve osjećaje odjednom. Žene puno pričaju, tako da nije čudno kada devet puta dnevno kažemo da ga volimo, ali većina muškaraca očekuje od žene da ona jednostavno zna da ju voli, bez da mora to ponoviti sto puta na dan.

Djela govore puno više od riječi, a muškarac koji radi sve prave stvari mnogo je vrijedniji od onog koji te voli preko telefona i poruka, a kiksa kada su u pitanju bitne stvari. Činjenica da ti je skuhao čaj kada te bolio trbuh puno je važnija od toga da ti svako malo govori kako te obožava, a na tvoju bol u trbuhu reagira sa: "A joj, ništa, čujemo se kad ti bude bolje". Počni obraćati pažnju na stvari koje radi umjesto na stvari koje govori, i sigurni smo kako ćeš ubrzo shvatiti da muškarci itekako znaju izraziti osjećaje, a razlika je jedino u formatu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.