Lifestyle

Najbolji saveznici

Pet namirnica zaslužnih za zdrav i blistav ten

Pet namirnica zaslužnih za zdrav i blistav ten

Dobro je poznato to da održavanje savršenog tena nije isključivo 'vanjski posao', već se često na njegovo stanje može utjecati iznutra. Pojedine namirnice zahvaljujući svojim zdravim svojstvima osobito pomažu koži.

Avokado

Posljednjih nekoliko godina avokado je postao iznimno popularna namirnica. Nakon niza istraživanja utvrđeno je da on obiluje zdravim masnoćama koje koriste zdravlju.

Bogat monozasićenim masnim kiselinama, avokado pomaže koži u borbi protiv UV zračenja, istovremeno smirujući simptome osjetljivosti i upala te održavajući elastičnost kože.

Tikvice

Ovo povrće obiluje vodom, a pritom sadrži nisku razinu kalorija, zbog čega se smatra odličnim izborom u ljetnim mjesecima. Međutim, sve to ne otkriva u potpunosti zašto su uistinu dobre za kožu.

Tikvice također sadrže hranjive tvari koje koži daju sjaj. A, B kompleks i C slove kao vitamini koji pomažu koži u borbi protiv slobodnih radikala i upala dajući joj zdrav sjaj, a iznutra je štite od znakova starenja.

 Krastavci

Poput tikvica, krastavci obiluju vodom i pokazuju se odličnim saveznikom u borbi s probavnim problemima, zbog čega nose titulu 'unutarnjeg sredstva za čišćenje'.

Krastavac također pomaže u ublažavanju kožnih opeklina. Štoviše, sadrži jedan od najbogatijih oblika silicija, minerala koji aktivira enzime što sudjeluju u proizvodnji kolagena (održava strukturu kože i elastičnost).

Ako ste se ikad pitali zašto se pri kozmetičkim tretmanima lica često poseže za krastavcem koji se stavlja na oči, odgovor leži u njegovoj učinkovitosti pri smanjenju natečenosti zahvaljujući vitaminu C i kofeinskim kiselinama, a oni pomažu osloboditi zadržane tekućine na licu, što rezultira trenutnim zatezanjem i svježim izgledom kože.

Tamna čokolada

Slatka namirnica kao što je tamna čokolada bogata je hranjivim tvarima, a ona visokokvalitetna može zaštititi kožu od štetnih UV zraka i popraviti oštećeni ten.

Svojstva tamne čokolade pomažu u smanjivanju upala u tijelu, što je odlično oružje u borbi protiv kožnih bolesti kao što su rozacea i ekcemi.

Jeftina tamna čokolada, ona s malom količinom kakaovca, neće imati isti učinak kao nešto skuplja verzija koja obiluje zdravim svojstvima.

Lubenica

Da je konzumiranje što većih količina vode poželjno u misiji održavanja zdravlja kože, već je dobro poznata činjenica.

Lubenica je savršen primjer 'jestive vode' s obzirom da ju sadrži 93 posto više od drugih vrsta voća. Zahvaljujući svojstvima poput vitamina A i C, lubenica daje koži upravo ono što joj je potrebno za održavanje blistavog i mladenačkog sjaja.

Sjemenke lubenice, koje se često izbjegavaju, također sadrže za organizam zdrave sastojke poput korisnih masnih kiselina i antioksidanata koji kožu održavaju hidratiziranom te pomažu onoj zahvaćenoj aknama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.