Lifestyle

Asane protiv mamurluka

Joga liječi mamurluk: Mučnina nestaje brzo uz nekoliko vježbi

Joga liječi mamurluk: Mučnina nestaje brzo uz nekoliko vježbi

Očistiti tijelo od preomjernog uživanja u hrani i alkoholu u količinama većim nego što ste navikli možete sokovima, čajevima i znojenjem u sauni, ali i joga položajima

Očistiti tijelo od preomjernog uživanja u hrani i alkoholu u količinama većim nego što ste navikli možete sokovima, čajevima i znojenjem u sauni, ali i joga položajima.

- Asane će vam pomoći kod procesa detoksikacije tako da će izmasirati unutarnje organe, ubrzati probavu i aktivirati gotovo sve mišiće tijela. Joga, osim što će smanjiti napetost u cijelom tijelu, potaknut će izmjenu tvari opskrbljujući svaki dio tijela kisikom. Zbog toga će asane učinkovito smanjiti pritisak u glavi, ali i smiriti ‘preopterećeni’ želudac - objašnjava Nina Levačić, učiteljica joge i glavna urednica prvog regionalnog portala o jogi udahni.com.

Ako ne prakticirate jogu na tjednoj bazi odlascima u joga studio, odvojite 30-ak minuta dnevno kod kuće te napravite vježbe od kojih ćete održati zdrav balans organizma. Levačić naglašava da biste se prije izvođenja asana trebali zagrijati uz pet do šest Pozdrava Suncu. Ako vam je teško napraviti svih šest Pozdrava Suncu, napravite ih onoliko koliko možete, ali bitno je da osjetite kako ste “prodisali” i tijelo vam se zagrijalo. Prilikom izvođenja asana lagano dišite i osjetite kako vas preplavljuje nova energija.

- Nakon odvježbanih šest asana za ublažavanje mamurluka bilo bi idealno da legnete u položaj shavasane (ili položaj mrtvaca) te svjesno opustite tijelo i um. Imate li ozljede kralježnice, vrata ili koljena, prije vježbanja savjetujte se s učiteljem joge ili fizioterapeutom ili izvedite položaj uz osjećaj maksimalne ugode, bez naprezanja i forsiranja - zaključuje Nina Levačić. 

Sarvangasane - svijeća

Sarvangasana se naziva i “kraljicom asana” jer “upošljava” cijelo tijelo. Jedna je od asana inverzije pa je odlična za poboljšanje cirkulacije u cijelom tijelu. Osim toga, smanjuje umor, uklanja nesanicu, smiruje um i pročišćava pluća. U krajnjem se položaju zadržite do pet udaha i izdaha, pa polagano vratite do početnog. 

Parivritta utkatasana - sjed

Osim što jača mišiće potkoljenice i stražnjicu, snažna rotacija trupa u stranu napravit će blagi pritisak na jetru, bubrege i slezenu što stimulira uklanjanje otpada iz organizma. Stanite uspravno te s udahom savinite bedra i koljena kao da želite sjesti na stolicu. Pripazite da su vam koljena i gležnjevi u istoj ravnini.

Na udah podignite desnu ruku i stavite dlan s vanjske strane lijevog stopala, a lijevu ruku podignite u zrak i aktivirajte dlan. Pogled je prema lijevoj ruci. Možete napraviti i varijantu gdje su vam obje ruke ispred srca u položaju molite te s udahom stavljate lijevi lakat s vanjske strane desnog koljena. Asanu ponovite na suprotnu stranu te ostanite u njoj pet udaha i izdaha.

Trikonasana - trokut

Položaj trokuta rasteže i jača mišiće nogu, uzemljuje, jača stabilnost čitavog tijela i aktivira probavu. Iz stajeće pozicije (tadasane) zakoračite u desnu stranu. Desno stopalo je pod kutem od 90 stupnjeva, lijevo stopalo je pod kutem od 88 stupnjeva, dok su pete u istoj ravnini. Na udah podignite ruke u ravnini ramena i okrenite dlanove prema zemlji. Desnu ruku ispružite prema desnoj nozi te dohvatite desni nožni palac.

Ako vam je to teško, uhvatite se za gležanj. Lijeva ruka je aktivna, iznad glave, i pogled je za njom. Probajte u ovom položaju ostati pet udaha i izdaha. Svakim udahom izdužite još više kralježnicu prema desnoj nozi, a izdahom rotirajte torzo prema gore. Ponovite vježbu na drugu (lijevu) stranu. 

Pachimottanasana - pretklon

Duboki pretklon prema naprijed izdužuje kralježnicu i stražnje mišiće nogu. Pretklonom torza prema nogama stimuliramo unutarnje organe, a posebno reproduktivne organe. Sjednite na pod tako da su vam obje sjedne kosti dobro uzemljene o podlogu.

S udahom izravnajte kralježnicu te podignite obje ruke, a s izdahom spustite trbuh i prsni koš prema bedrima. Primite stopala sa strane ili za palčeve. Pogled je prema nožnim palčevima kako bi vrat bio opušten. Ponovite ovu vježbu pet udaha i izdaha.

Parivritta parshvakonasana - iskorak

Stanite u osnovni položaj tadasane. Okrenite se u desnu stranu, ali napravite veći raskorak. Savinite desnu nogu u koljenu da bedro bude paralelno s tlom, a lijevo stopalo okrenite tako da stojite na prstima dok petu gurate prema iza. Ako vam je teško stajati ili se ne osjećate sigurno u ovoj poziciji, spustite lijevo koljeno na pod s gležnjem prema podlozi.

Na udah podignite obje ruke gore, na izdah ih stavite ispred srca u položaj molitve. Sa sljedećim udahom rotirajte lijevi lakat s vanjske strane desnog koljena. Sa svakim udahom rotirajte ramena prema iza, spuštajući lopatice prema dolje, a sa svakim izdahom rotirajte kralježnicu i trup prema desnoj strani. Ponovite vježbu na lijevoj strani.

Ardha matsyendrasana - sjedeća rotacija

Još jedna rotacija koja snažno stimulira i masira unutarnje organe i aktivira probavu, ali simultano djeluje i na cijelu kralježnicu, posebno lumbalni dio. Sjednite na pod i čvrsto uzemljite sjedne kosti. Desnu nogu ispružite i desno bedro stisnite, a stopalo aktivirajte.

Savinite lijevu nogu te je stavite u ravninu desnog bedra. Na udah podignite desnu ruku i savijenu u laktu stavite iza koljena, a lijevu stavite iza sjednih kostiju. Sa svakim udahom ispružite kralježnicu i rotirajte se u lijevu stranu. Pogled usmjerite iza lijevog ramena. 


Reci što misliš!