Lifestyle

Ljubav prije koristi

Psi vole pohvalu više od poslastica

Psi vole pohvalu više od poslastica
Thinkstock

Iako nam se ponekad može učiniti da psi jednostavno uživaju u koristima odnosa s ljudima, nedavno istraživanje pokazuje da nas naši ljubimci uistinu vol

Postoji posebna veza između pasa i njihovih vlasnika. Nedavno je provedeno malo istraživanje koje pokazuje da je psima ta bliskost važnija od koristi koju imaju od ljudi.

Iako se radi o istraživanju  s vrlo malim brojem pasa – samo njih 13 – znanstvenici su otkrili da većina pasa više želi pohvalu svojih vlasnika nego poslastice. 

'Pokušavamo shvatiti temelje odnosa između ljudi i pasa. Zanima nas je li osnova hrana ili sam odnos', rekao je Gregory Berns, jedan od autora istraživanja, neurolog sa Sveučilišta Emory u Atlanti.

Samo dva pasa od 13 njih više su željela hranu nego pohvalu. Znanstvenici su naučili 13 pasa povezivati razne stvari s raznim rezultatima. Na primjer, psi su za ružičastu igračku dobivali hranu dok su za plavu dobivali vlasnikovu pohvalu.

Tijekom istraživanja nosili su posebne kape pomoću kojih su znanstvenici pratili rad njihovog mozga te kako reagiraju na različite igračke. Četiri pasa imala su snažniju reakciju na igračke koje donose pohvalu dok ih je devet imalo podjednako snažnu reakciju na obje igračke. Dva pasa od tih devet imala su nešto jaču reakciju na igračke koje donose hranu.

 


Reci što misliš!