Lifestyle

Korisni savjeti za zdraviji životni prostor

Korisni savjeti za zdraviji životni prostor

Biranje novog posuđa ili kupnja posteljine mogu djelovati kao isključivo estetska odluka, no niz studija ukazuje na činjenicu da stiliziranje doma može imati iznenađujuće dobar efekt na zdravlje. Od boja tanjura do mjesta gdje punite mobitel, donosimo vam par trikova koji će vaš životni prostor tranformirati u zdrav dom.  

 

Posuđe u boji

Bijelo porculansko posuđe najčešći je izbor mnogih, no brojne studije dokazuju da takav izbor nije najzdraviji. Znanstvenici na sveučilištu Cornell testirali su povezanost između boje tanjura i veličine porcija na večeri organiziranoj u New Yorku.

Porcije su uvijek manje kada se pojave na kontrastnoj boji tanjura. Nešto tako jednostavno kao promjena posuđa može imati veliki utjecaj na vaše prehrambene navike, bez da to primijetite.

Isključivanje termostata tijekom noći

U zimskim danima, misao o toplom i ugodnom krevetu može biti ona koja će vam pomoći preživjeti dan. Ipak, termostat upaljen tijekom noći može izrazito utjecati na vaš metabolizam. Stručnjaci iz američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta otkrili su da spavanje u hladnoj sobi može uzrokovati veće sagorijevanje kalorija tijekom sna. Iako ta tvrdnja djeluje predobro da bi bila istinita, ali promjena težeg pokrivača za lakši ili jednostavno isključivanje termostata tijekom noći, mogu unaprijediti vaše zdravlje preko noći.

Tjedno pranje posteljine

Svi već dobro znamo da prljava posteljina može biti leglo bakterija i grinja, no koliko je često potrebno prati posteljinu? Philip Tierno, mikrobiolog i patolog s njujorškog medicinskog sveučilišta, kaže da se ručnici za tuširanje mogu upotrijebiti svega nekoliko puta prije nakupljanja bakterija."Ako ih možete osušiti u potpunosti nakon korištenja, takav ručnik možete koristiti još maksimalno tri puta prije pranja". Po pitanju posteljina, održavanje pranjem preporučuje se jednom tjedno, što je dovoljno za uklanjanje bakterija i grinja. Ako ste po prirodi alergični, posteljinu je preporučljivo prati na 130 Celzijevih stupnjeva za temeljito čišćenje.

Dodatak ogledala u blagovaonici

Ako planirate napraviti određene stilske preinake u svojoj kuhinji i blagovaonici, uzmite u obzir ovo istraživanje.

Znanstvenici s floridskog sveučilišta otkrili su da dodatak ogledala u prostoru gdje objedujete može utjecati na donošenje zdravih odluka. Studenti koji su uživali u hrani u sobi s ogledalom, otkrili su kako posluženu hranu ne smatraju ukusnom i zadovoljavajućom. Znanstvenici vjeruju da takve tvrdnje studenata ispitanika leže iza postavljenih ogledala u sobi koji podsvjesno čine da na hranu gledamo objektivnije.

Stanica za punjenje gadgeta

Ako se vaša rutina prije spavanja sastoji od pregledavanja društvenih mreža i stranica na zaslonu tableta ili pametnog telefona, imamo novost.

Svjetlost koju emitiraju ovi uređaji posebno uništavaju vaš 'unutarnji sat'. Harvardsko istraživanje pokazalo je da, ako koristite svoj tablet ili telefon noću prije spavanja, uništavate svoj cirkadijurni ritam što dovodi do lošeg sna.

Kako biste takve stvari izbjegli, stvorite jedinicu za napajanje strujom daleko od spavaće sobe kako biste izbjegli loš san. Ako vam pomisao odvajanja od pametnog telefona ili tableta predstavlja noćnu moru, isprobajte aplikaciju Twilight koja maskira plavo svjetlo s toplim filterom, omogućujući vam da koristite uređaj u bilo koji sat.

Manje posuđe i visoke čaše

Ovaj jednostavan, a zdrav trik koji označava prelazak na manju veličinu tanjura i zdjelica može ozbiljno smanjiti šanse za prejedanjem.

Nedavno istraživanje pokazalo je da prepolovljena veličina tanjura ili zdjelica može rezultirati manjim unosom hrane do 30 %. Rezultat provedenog istraživanja, još je i bolji, ako se uzme u obzir činjenicu da svi sudionici studije nakon bitno manjih porcija nisu osjećali glad već sitost, nesvjesni da je zapravo trik u manjoj veličini posuđa, a samim time i manjim porcijama jela.

Kada govorimo o čašama, znanstvenici kažu da su najbolji izbor visoke i uske čaše. Kratke čaše širih dimenzija daju iluziju o sadržavanju manje tekućine, stoga je vrlo vjerojatno da ćete posegnuti za još jednom.

Dodatak zelenila

Prema navodima američke svemirske agencije NASA, kućne biljke su odlične za poboljšanje kvalitete zraka u prostoru. Krizanteme su prozvane biljkom s najboljom moći upijanja zagađenja, što ih čini odličnim izborom za osobe koje pate od alergija. Ukrašavanje doma zelenilom, također rezultira dobrim snom. S obzirom na to da biljke prirodno opskrbljuju kisikom, pozicioniranje biljki uz krevet može vam pomoći u ostvarivanju dobrog sna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.