Lifestyle

Alarmantno stanje

WHO: Eksplozija pretilosti kod djece

WHO: Eksplozija pretilosti kod djece

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na alarmantno stanje i eksploziju pretilosti kod djece u zemljama u razvoju, posebice u Africi te procjenjuje da je 41 milijun djece do pete godine života pretilo, doznaje se iz izvješća koje je u ponedjeljak objavio WHO.

"Pretila djeca će najvjerojatnije ostati pretili i kao odrasli ljudi i postoji veliki rizik da obole od kroničnih bolesti", upozorava UN-ova agencija za zdravlje i upozorava da bi aktualni trend "mogao poništiti brojne zdravstvene mjere koje su doprinijele produljenju životnog vijeka".

Stopa pretile djece u spomenutoj dobnoj skupini dosegla je 6,1 posto 2014., dok je broj nezdrave predebele djece 1990. iznosio 4,8 posto, tj. 31 milijun djece.

Prema izvješću, najveći porast pretilosti kod djece zabilježen je u zemljama s niskim i srednjim prihodima, u kojima se taj broj udvostručio sa 7,5 na 15,5 milijuna predebele djece.

Glavni krivac su hrana i pića koja sadrže previše šećera, soli i masti, ali i nedostatak fizičke aktivnosti. Da stvar bude gora, pretili roditelji i majke koje pate od dijabetesa puno češće rađaju i pretilu djecu.

Istraživanje pretilosti provedeno je u 100 zemalja tijekom dvije godine i u njemu se zaključuje da vlade i politike javnog zdravstva moraju biti na prvoj liniji u borbi protiv te epidemije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.