Lifestyle

Zdravlje

Izbjegavajte "detoks" dijete

Izbjegavajte

Uvijek su bile najpopularnije one dijete koje obećavaju brze rezultate i naizgled zvuče kao magično rješenje za problem s viškom kilograma i lošim prehrambenim navikama.

Posebice tako zvuče dijete "detoksikacije" koje su u posljednje vrijeme vrlo raširene, te nude brza rješenja za čišćenje organizma i mršavljenje. Nakon nadolazećeg blagdanskog perioda za vrijeme kojega će većina vas uživati u izobilju hrane i tako unijeti znatno više kalorija nego inače i dobiti koji kilogram više, zasigurno ćete tražiti dijetu s kojom želite to popraviti. No, fitness stručnjaci i nutricionisti navode kako biste takve "blic" dijete trebali izbjegavati; izbjegavajte sve dijete koje garantiraju "detoksikaciju" organizma.

"Detoksikacija" dijetom je zapravo izmišljen marketinški trik kojim se obećaje čišćenje organizma od nakupljenih toksina i naglo podizanje razine zdravlja. Međutim, to baš i ne funkcionira tako- ne možemo samo u nekoliko tjedana učiniti naš organizam zdravijim, već je to rezultat dugoročnih zdravih prehrambenih navika. Ljudsko tijelo ima prirodne "strojeve" koji imaju upravo taj zadatak- čišćenje organizma od toksina, a to su jetra, bubrezi, koža, pa čak i pluća - svi ti organi konstantno rade na detoksikaciji. Umjesto da se brinete o detoksikaciji, pobrinite se da je vaša prehrana stalno uravnotežena i nutritivno bogata.

Evo zašto vam takve dijete mogu još više odmoći i zašto ih ne biste trebali slijediti:

Jo-Jo efekt - dijete detoksikacije su obično rigorozne i znatno ograničavaju unos kalorija na dnevnoj bazi, što će brzo rezultirati gubitkom kilograma (ne samo na račun masnih naslaga), ali takav pristup će dovesti do jo-jo efekta odmah po prestanku dijete, što znači da će se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vratiti.

Osjećat ćete se loše - zbog iscrpljujućeg "sve ili ništa" pristupa, na takvim dijetama ćete se već nakon nekolika dana osjećati prilično loše, i fizički i psihički. Dijete treba započeti umjereno, a ne šokiranjem organizma.

Stvara loše navike - budući da mislite kako će vas detoksikacija dijetom "očistiti" u tjedan ili dva, vrlo brzo ćete se naviknuti da vaše loše prehrambene navike možete zadržati ako svako toliko detoksicirate organizam. Ali zato što takva dijeta neće imati nikakav pozitivan učinak na vaše zdravlje, zapravo ćete se konstantno nezdravo hraniti.

Nema dugoročnih rezultata - mršavljenje, kao i zdrav organizam postiže se stvaranjem prehrambenih navika koje se mogu i moraju dugoročno održavati. Ako se mjesecima hranite nezdravo i u neprimjerenim količinama, nekoliko tjedana dijete poput "detoksikacije" neće vam donijeti optimalne rezultate koje možete održavati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.