Lifestyle

Učinak glazbe

Pozadina: Uz pop se brže radi, dok se uz klasiku manje griješi

Pozadina: Uz pop se brže radi, dok se uz klasiku manje griješi

Slušanje glazbe na poslu poboljšava točnost i potiče brže izvršavanje zadataka, pokazuje studija britanske tvrtke Mindlab International. 

 

A koju glazbu trebate izabrati, ovisi o tome koji posao radite, kaže neuropsihijatar i voditelj studije dr. David Lewis.

Tako će ljudi koji rade s brojevima ili koji moraju obraćati pozornost na detalje bolje raditi uz klasičnu glazbu jer povećava točnost 12 posto. Ako posao uključuje unošenje podataka ili postoje točno određeni rokovi u kojima mora biti završen, najbolji će izbor biti pop glazba. 

Ispitanici koji su tijekom unošenja podataka slušali pop pjesme, unosili su ih 58 posto brže nego kad nisu slušali glazbu.

Za poslove koji uključuju rješavanje jednadžbi najbolji je izbor ambijentalna glazba - studija je pokazala da su zahvaljujući toj vrsti glazbe ispitanici imali najveći postotak točnosti pri rješavanju složenih zadataka. Ako se na poslu bavite rješavanjem problema, tada je najbolji izbor plesna glazba. Ispitanici koji su slušali plesnu glazbu, brže su od ostalih rješavali zadatke za koje je potrebno apstraktno razmišljanje. 

No kako bi slušanje glazbe na poslu bilo produktivno, uz glazbeni žanr potrebno je znati izabrati i prave pjesme - ako se koncentrirate na to da ulovite riječi pjesme ili se počnete prisjećati trenutka u kojem ste prvi put čuli pjesmu, to vam neće pomoći da budete produktivniji.

Iako pomaže da se osjećate energičnije, glazba vam može odvući pozornost s izvršavanja zadataka, kažu stručnjaci te preporučuju da unutar žanra koji odgovara vašem poslu birate glazbu bez riječi, kako vam one ne bi odvraćale pažnju.

Pravilo o glazbi bez riječi, međutim, ne vrijedi ako si trebate podići moral prije važnog sastanka sa šefom - tada si pustite neki žestoki rock klasik ili soundtrack nekog akcijskog filma kako bi vas glazba potaknula na djelovanje. 

Uključite opciju ‘shuffle' za sreću

Mozak voli predvidjeti što je sljedeće, a ako imate popis omiljenih pjesama, tada već znate kojim redoslijedom idu. Ako uključite "shuffle", redoslijed će biti nasumičan, što će izazvati navalu dopamina. 

Bez promjena ritmova, molim

Kako biste poboljšali učinkovitost, birajte pjesme jednoličnog ritma. Slušanje takvih pjesama potiče prosuđivanje i analitičnost te ima najjači pozitivni utjecaj na raspoloženje, kažu stručnjaci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.