Lifestyle

Od 48 država

Yahoo: Ovo morate probati u Hrvatskoj!

Yahoo: Ovo morate probati u Hrvatskoj!

Kao i sve liste na internetu, i ova je djelomično nepotpuna, no svejedno pruža zanimljivu kulinarsku turneju, piše Yahoo.

10. Mađarska

Na desetom mjestu je Mađarska sa čuvenim gulašima, paprikašima, kuhano tijesto sa svježim sirom i pohani sir. Većina jela su kuhana i pirjana, a paprika se najčešće koristi kao začin.

9. Portugal

Portugal ima niz jela s morskim plodovima, a poznat je po parenju u posebnim tavama i fiš paprikašu (caldeirada). Paprikaš od slanog bakalara i riblji uštipci s limunom također su vrlo popularni, no njihov paprikaš sa svinjetinom i govedinom i raznim povrćem sjajno upotpunjuje jela s morskim plodovima. Portugalski porto, Madeira i Vinho Verde su vina za koja je gotovo svatko čuo.

8. Švicarska

Švicarska kulinarska tradicija nastala je, kao i kod većine zemalja, iz nužnosti. Njihove hladne planine utjecale su na stvaranje jela koja često sadrže razne vrste sireva od kojih su možda najpoznatiji Gruyere, Ementaler i Vacherin. Makaroni sa sirom i lukom su također popularni. Švicarska je nesumnjivo najpoznatija po svojoj čokoladi. Druga ukusna i poznata švicarska jela su lisnato tijesto punjeno mesnim okruglicama, te govedina pirjana u vinu sa žgancima.

7. Hrvatska

Hrvatska kuhinja vjerojatno se našla našla na sedmom mjestu zbog mješavine utjecaja – od Mediterana i francuske kuhinje do slavenskih recepata. Hrvati se mogu pohvaliti kvalitetnim maslinovim uljem i kamenicama, zatim vinima kao što su Babić, Malvazija, Prošek, te Vrbnička žlahtina, a janjetina ispod peke očito je potpuno oduševila ljude koji su pisali ovu listu.

Od ostalih zemalja u regiji, Crna Gora se smjestila na 46. mjesto, a kao specijaliteti se spominju pršut i dimljeni šaran. Slovenija je na 32. mjestu, s kraškim pršutom i štruklima, dok je Srbija na 30. mjestu s jelima sa ražnja i još jednom vrstom goveđeg pršuta.

Makedonija je na 23. mjestu s pastrmajlijom (nešto poput pizze prekrivne kockicama usoljenog mesa), ajvarom i gravče na tavčem, te impresivnim vinima. Bosna i Hercegovina je svoje 21. mjesto dobila zahvaljujući kavi i baklavi, no zamjera joj se što joj je većina kuhinje pretjerano slična turskoj.


6. Belgija

Belgija je uz Švicarsku također jedno od europskih carstva čokolade. Belgija je poznata po svojim vaflima, te pivu koje se proizvodi u više od 180 pivnica, te slasnim sirevima.


5. Njemačka

Njemačka? Kobasice, pivo, krumpir, kiseli kupus, te palačinke i knedle. Najpoznatija njemačka jela uglavnom su teški obroci, no to Nijemce nimalo ne smeta kad naručuju svoje slasne deserte.

4. Gruzija

Tko bi rekao da će se Gruzija naći u prvih pet država kad se priča o kulinarskom doživljaju, no zapravo je prilično logično s obzirom da se nalazi na ruti kojom su začini putovali iz Azije do Europe. Iz istog razloga gruzijski recepti koriste ogromnu količinu zanimljivih začina. Među poznatijim jelima je kruh punjen sirom i jajima, knedle punjene mesom, te slatki pileći paprikaš.

3. Španjolska

Španjolska kuhinja ima veliki niz slasnih jela poput paelle i raznih oblika tortille. Osim šarolikog bogatstva raznih recepata, Španjolska ima i sjajnu ponudu vina koja idu uz sve te poslastice.

2. Francuska

Gotovo nema smisla pisati zašto je Francuska na drugom mjestu ove liste. Francuska je vrlo ponosna na svoje domaće hrane i vina. Sirevi i vina su prebrojna da bi ih se uopće nabrajalo. Zapravo, kompletna francuska kuhinja toliko je raznovrsna i uzbudljiva da je se jednostavno ne može generalizirati s nekoliko reprezentativnih jela.

1. Italija


Italija je nesumnjivo zemlja čiji stanovnici znaju uživati u hrani. Teško je reći bi li francuska ili talijanska kuhinja trebala biti na prvom mjestu, no čini se da su presudile bake u čije se recepte nitko ne smije miješati. Postoji razlog zašto volimo lazanje, rižoto, pizzu, te nevjerojatan niz jela koje koriste svježe mediteranske začine, maslinovo ulje i rajčice. Najlakše bi bilo jednostavno reći da je Talijanima hrana strast koju lako dijele s ostatkom svijeta.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.