Lifestyle

Do 11. godine više od polovice djece ima višak tjelesne težine

Do 11. godine više od polovice djece ima višak tjelesne težine

Više od 50 posto djece prema liječničkim standardima službeno ima prekomjernu težinu prije dobi od 11 godina, pokazala je velika britanska Millennium Cohort studija na više od 13.000 djece u osnovnim školama. Prema njoj, čak 35 njih dobit će dijagnozu viška kilograma, a 20 posto pretilosti, piše Daily Mail.

Velika prelomnica u povećanju tjelesne težine je sedma godina djetetova života, jer se tada roditelji većinom odriču kontrole nad djetetovom prehranom - odnosno načinom provođenja slobodnog vremena. Tako djeca, najčešće bez znanja roditelja, provode više vremena za računalom i uživajući u junk foodu.

Znanstvenici upozoravaju roditelje da pretilost kod djece rezultira povećanim rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2, ali i psiholoških problema poput depresije. Osim toga, studija je ukazala na to da se prehrambene navike obitelji mogu povezati i s obrazovanjem roditelja, pa su djeca čiji roditelji imaju više obrazovanje rjeđe pretila.

- Roditelji trebaju biti oprezni i shvatiti kako se prekomjerna težina lako pretvara u pretilost, osobito ako nemaju nikakav nadzor nad djetetom - zaključila je voditeljica studije, dr. Roxanne Connelly s Instituta obrazovanja u Londonu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.