Lifestyle

Domaće žestice

Tradicionalni recepti za rakije

Tradicionalni recepti za rakije

Ako počnete sada, za Božić ćete imati darove

Jesen je pravo vrijeme za pravljenje i konzumiranje - rakija. Prohladno, kišno, sivo s povremenim sjajnim, zlatnožutim danima naprosto zove na okupljanje i druženje uz čašicu ovog aromatičnog pića. Netko voli slatke, netko gorke, netko pak one žestoke s okusom aromatičnog, ljekovitog bilja i korjenčića, piše sensaklub.hr


Rakija je u narodu smatrana i lijekom. Tako su travarica ili ruta često bile ključne u liječenju želuca, lozovača u liječenju bolnih zubi i desni, a lincura idealan lijek za srčane bolesnike. Posljednja tvrdnja je, vjerujem, više stvar narodne predaje ili pokušaja da i srčani bolesnici tu i tamo popiju koju čašicu, jer poznata je stvar da ne smiju ni pomirisati alkohol, a kamoli konzumirati. Svejedno, rakije su u razumnim količinama idealno piće za druženje, svakojake proslave, zagrijavanje organizma zimi i nezamjenjivi aperitivi (prije jela) i digestivi (nakon jela).

Većina se rakija i likera pravi tijekom ljeta jer su za neke sunce, a za neke toplina glavni sudionici u procesu kvašenja u kojem voće i bilje otpušta svoje sastojke. No vremena za pravljenje prve rakije još ima jer, osim ljetnih, ovdje smo naveli i nekoliko jesenskih recepata. Ako se počne sada, za Božić će se neke pretvoriti u darove, a neke zablistati u čašicama i rukama dragih ljudi za božićnom trpezom.

Lozovača

Lozovača je baza za sve rakije. Kad se nakon berbe pretoči vino, ostane trop, tj. ostaci grožda, od kojega se peče rakija. Joškova je pranona prilikom destilacije na vrh kotla stavljala trave kroz koje bi, prilikom kuhanja tropa, prolazila para i pretvarala rakiju u sasvim prozirnu tekućinu. Ako nemate destilator, najbolju ćete lozovaču kupiti kod ljudi koji je i dalje rade poput Joškove pranone. Ima ih na mjestima gdje ljetujete ili na obližnjoj gradskoj tržnici.

Travarica

Začini za travaricu mogu biti sušeni ili svježi. Na litru lozovače u veliku se staklenku ubacuje grančica kadulje, ružmarina, origana, 2 grančice komorača, list lovora, ljuska od badema, 2 lista limuna, grančica smilja, grančica ive, vrh grane pelina, grančica mažurana, grančica majčine dušice, 3-4 bobe smrča koji se još zove smreka ili borovac, list celera te se ostavi poklopljeno u hladu mjesec dana. U tih se mjesec dana jednom otvori i kuša. Ako se prilikom kušanja osjeti da neki začin „iskače", on se izvadi, staklenka se poklopi i pusti da odstoji do kraja, samo bez intenzivnog sastojka. Nakon mjesec dana rakija se procijedi i pretoči u staklene boce.

Orahovica

Orasi za Joškovu orahovicu moraju se ubrati u Dubrovniku, 13. lipnja, na blagdan Sv. Ante Padovanskog. Inače ih možete, tijekom lipnja i srpnja, pronaći na tržnici ili ubrati, zelene, na obližnjoj livadi. Upotrebljavaju se zeleni orasi koji se, svaki pojedinačno, prije maceracije, tj. potapanja, izbode vilicom desetak puta.
Na litru lozovače dodajte 9 oraha, šaku šećera i 7-8 preprženih zrna kave. Sve zajedno drži se na suncu mjesec i pol. Nakon toga se procijedi, sadržaj ukloni, a orahovica pretoči u boce.Mirta
Mirta je zimska rakija jer plodovi dozrijevaju u studenom.
Dvije velike šake mirte i 10 dag šećera doda se u litru lozovače i macerira na tamnome mjestu mjesec i pol. Nakon toga se procijedi i pretoči u boce.

Rogačica

Rogačica je jesenska rakija jer se rogač bere u rujnu.
Doda se 7-8 rogova rogača u litru lozovače i macerira mjesec i pol. Može se dodati i šećer, ali manje od šake, jer je rogač sam po sebi sladak. Procijedi se i pretoči u boce.

Rozulin ili rakija od ruže

Na litru lozovače doda se 10 dag šećera i latice 40-ak cvjetova jestivih, svibanjskih ruža. Macerira se na suncu mjesec i pol. Nekad se za pojačan miris dodavalo nekoliko kapi ružine vodice s Levanta. Isto možete učiniti i danas, ako uspijete nabaviti jestivu ružinu vodicu. Ima je uglavnom u dućanima zdrave hrane u inozemstvu.

Čičimak ili žižula

Žižula ili čičimak grmolika je biljka ili stabalce s trnjem i debelim listovima. Plodovi su izvana smećkasto- narančasto-crveni, a unutrašnjost im je žućkasta i slatko-kiselog okusa. Imaju koštice, dozrijevaju i beru se krajem rujna, početkom listopada, pa je to zimska rakija. Na litru lozovače doda se 1 kg jako zrelih žižula. Ne stavlja se šećer jer su žižule, kad su zrele, izrazito slatke. Macerira se na jesenskom suncu mjesec i pol. Nakon toga se procijedi i tekućina pretoči u boce, a plodovi se jedu kao dodatak uz čašicu rakije.

Višnjevac

Kilogram zrelih višanja ubacite u litru lozovače, dodajte 5 dag šećera (ako su višnje jako zrele, nije potrebno stavljati sladila), 3 klinčića, pola štapića cimeta, 1 cm tanko narezanog korijena đumbira i pola limuna (2-3 kriške). Držite na suncu mjesec i pol. Nakon toga pretočite u boce, a višnje konzumirajte kao prilog.

Ruta

Ruta je također biljka koja u velikim dozama djeluje kao otrov. U srednjem vijeku žene su je upotrebljavale kako bi pobacile neželjenu djecu. Jednako tako, ruta ne voli more, što bi značilo da ćete je pronaći daleko od mora, u unutrašnjosti otoka ili kakvog primorskog mjesta. Vrlo je osjetljiva, neobična mirisa i smeta joj sol.
Na litru lozovače ubacite grančicu rute i ostavite da stoji u hladu mjesec dana. Prilikom pretakanja grančica ostaje u boci, zato je najbolje da je odmah i pripremate u boci. Dobra je za umirivanje želučanih tegoba.

Lincura ili srčanik

Srčanik je korjenčić i u većim dozama djeluje kao otrov, zato treba paziti. Može se nabaviti u ljekarnama. Inače je endemska, velebitska biljka. Lincura je vrlo gorka rakija. Na litru lozovače doda se korjenčić srčanika veličine 4-5 cm. Ostavi se da odstoji mjesec dana kako bi se dobio koncentrat koji se onda procijedi i samo 2 dl utoči u novu, svježu litru lozovače. Dobro se promiješa i pretoči u staklene boce.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.