Lifestyle

Debljate li se od svog posla?

Što vas deblja na poslu?

Što vas deblja na poslu?

Sjedite cijeli dan, pod stresom ćete zgrabiti čokoladu, ne stignete jesti pa pregladnite ili su, pak, uredske proslave postale prečeste. Kako doskočiti izazovima koji su itekako krivi za nesretne kilograme viška

Debljate li se od svog posla? Vjerojatno, tvrdi novo istraživanje stranice CareerBuilder.com. Njihova je anketa pokazala i koja su zanimanja vezana za debljanje (najviše se debljaju na poslu odvjetnici i, začudo, liječnici), ali i istaknula koji su čimbenici najveći krivci za vaše kilograme viška.

Stručnjaci ipak kažu da postoji mnogo trikova koje možete koristiti u borbi protiv debljanja na radnom mjestu, pa čak i iskoristiti svoje vrijeme u uredu kao priliku za promicanje dobrog zdravlja. Evo, sedam ključnih čimbenika i savjeta kako doskočiti izazovima.

1. Sjedenje
Prema rezultatima ankete stranice CareerBuilder.com, 54 posto radnika udebljali su se na poslu jednostavno zato jer sjede za radnim stolom cijeli dan. No, stručnjaci kažu i da se tomu može doskočiti. Najjednostavnija stvar je da dignete stražnjicu, piše Huffington Post koji preporučuje brzu petominutnu pauzu svakih sat vremena - ali ne kao pauzu za kavu, a pogotovo ne za cigaretu. Pokušajte prošetati nekoliko katova ili prošećite brzim hodom po parkingu. Osim što cjelodnevnim sjedenjem nećete sagorjeti puno kalorija, osjećat ćete se iscrpljeno i umorno pa ćete češće posegnuti za nezdravim slasticama.

2. Jedenje pod stresom
37 posto ispitanika izjavilo je da je hrana koju konzumiraju zbog stresa glavni uzrok debljanja. Pokušajte stres držati pod kontrolom. Osjetite li da su se promijenile okolnosti i da ste pod stresom sporo i duboko udahnite pet puta. Važno je i da u ured donosite zdrave grickalice (voće, povrće, orašaste plodove) budući da pod stresom svi trebamo utjehu u hrani. Neka vaša barem bude zdrava.

3. Restoranska hrana
Ak na poslu redovito ručate u restoranu ili menzi, onda je ključno da odaberete zdravije opcije, kao što su ribe na žaru, piletina ili salata, objašnjava Bethany Thayer, glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics . Thayer zagovara da se, kad je riječ o jelu, pridržavate pravila 80/20. 'Ako 80 posto vremena redovito vježbate i jedete zdravo, onda si možete dopustiti 20 posto vremena u restoranima uz kaloričnije obroke.'

4. Preskakanje obroka
19 posto zaposlenika izjavilo je da preskaču obroke zbog vremenskih ograničenja. Ipak, nije tako teško pojesti jogurt ili salatu, ili pripremiti ujutro mali sendvič koji ćete gurnuti u torbu. Ključ je u planiranju unaprijed, tako da u onim ludim danima kada nemate niti minute za obrok, izbjegnete da se izgladnite i prejedete kasnije.

5. Uredske proslave  Proslave rođendana, rođenja djeteta, vjenčanja jedan su od glavnih krivaca za 18 posto radnika. Pokušajte s kolegama dogovoriti spajanje proslava, a ako bi to izazvalo puno uvrijeđenih uvijek možete odabrati zdravu opciju, primjerice zdjelu voća.

6. Zdjela sa slatkišima

Iako se može činiti kao lijepa gesta, 16 posto radnika kaže da su slatkiši u uredu za njih prevelika napast. Stručnjaci kažu da biste možda trebali staklenke i zdjele na vašem stolu napuniti orasima, bademima ili komadima voća. Druga mogućnost je hidratacija. Uvijek držite uz sebe bocu vode jer često mislimo da smo gladni iako smo zapravo žedni.

7. Peciva i kolači koje donose kolege
Lijepa je gesta kad kolega ili šef donesu svježa peciva ili krafne, ali 10 posto ispitanika izjavilo je u anketi da osjećaju pritisak da pojedu te namirnice. Tu nema čarobnog rješenja. Uzmite malo ili nemojte uzeti ništa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.