Lifestyle

Peptidi

Ljubav na prvi miris

Ljubav na prvi miris

Ženski superiorni osjet mirisa razvijen je upravo zbog potrebe da se pažljivije razmatraju potencijalni partneri

Pitaš se zašto ti neki muškarci mirišu bolje od ostalih? Istraživači sa sveučilišta u Cardiffu sproveli su istraživanje i doznali da su ženama posebno privlačni muškarci koji proizvode male fragmente proteina zvane peptidi.

Istraživači su proizveli sintetički parfem koji je sadržavao fragmente proteina i dokazali da su muškarci ženama postali privlačniji. No zanimljiv je podatak da nijedna žena nije mogla vidjeti muškarca, već su privlačnost ocjenjivale isključivo na temelju mirisa, a neodoljivi su bili čak i oni koji su prethodno proglašeni odbojnima.

No nije čudno što nas nečiji (pre)snažan miris odbija jer on često bude indikator raznih bolesti. Za osjetljivost na miris i određivanje privlačnosti prema istom odgovoran je kompleks gena pod nazivom MHC (major histocompatibillity complex) koji ima važnu ulogu u imunološkom sustavu a i odabiru savršenog partnera.

U eksperimentu su žene prevarene jer su mislile kako partneri koji im mirišu dobro imaju dobru kombinaciju MHC-a koja će im podariti zdrave potomke. Kad je muškarcima sa savršenom dozom MHC-a stavljen isti parfem, žene su osjećale odbojnost jer je količina tih gena bila prevelika i predstavljala opasnost za potomke.

Ženski superiorni osjet mirisa razvijen je upravo zbog potrebe da se pažljivije razmatraju potencijalni partneri. Naime, lošu su prosudbu žene skupo plaćale narednih devet mjeseci a nakon rođenja djeteta postojala je vrlo malo šansa da ono preživi.

Muški nam se miris (ne)sviđa ovisno o genetskoj kompatibilnosti koja potencijalno stvara bolji imunološki sustav u djeteta. No glavni problem ovome načinu pronalaženja partnera predstavlja kozmetička industrija i parfemi koji zamagljuju pravilnu procjenu.

Barbara Sommerville i David Gee sa sveučilišta Leeds u Engleskoj tvrde da ljudi najviše mirisa dijele jedni su drugima upravo u obliku pozdrava putem lica ili ruku.

Uzmimo za primjer Eskime čiji je pozdrav nosevima mnogo više od pukog izražavanja susretljivosti. Na Zapadu je ovaj oblik pozdravljanja s vremenom pretvoren u poljubac.

"Ruke i lice nisu slučajan izbor za izražavanje pozdrava, naime radi se o dva područja ljudskoga tijela koji, osim ušiju, sadržavaju najviše mirisnih žlijezda", izjavila je Sommerville.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.