od 1. do 5. veljače
Kompletan program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017.
Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017.“, koji će se u Zadru održati 1. do 5. veljače, a započet će otvorenjem izložbe fotografija "Izlov" fotografa Danijela Kolege u Gradskoj loži u srijedu 1. veljače, s početkom u 11 sati.
Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine.
Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.
Festival u dva dijela: stručni i program za javnost
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije.
Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.
Program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017.
01.02. – 05.02.
Izložba fotografija: „Izlov“ – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017.
Gradska loža u 11:00 sati
Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune
Fotograf: Danijel Kolega
Ulaz besplatan!
02. 02.
Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj - u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži u 11:00 sati
Predavač: Kristina Mišlov
Ulaz besplatan!
Opis predavanja: Uzgoj tuna se temelji na ulovu mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna - tov i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci, pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna...
02.02. – 04.02.
Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar (www.amzd.hr) u suradnji s Hrvatskim origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana.
Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček
01.02. - 05.02.
Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama
02.02. - 03.02. - stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi
Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show's MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji, japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
Gastro subota
„Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu“
DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI
JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI
04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati
* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na Narodnom trgu
* otvorenje programa - izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei
* nastup grupe Funky Sisters
* Gradska loža - Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege
04.02. – FORUM - prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati
-Prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi na Forumu
-Prezentacija Aikido obrambene borilačke u suradnji s Aikido klubom „Zadar“ na Forumu
-Prezentacija obrambene borilačke u suradnji s Kendo klubom "Ouka" na Forumu
-Arheološki muzej - origami radionica u suradnji s Hrvatskim origami društvom
04.02. - ARSENAL - GALA VEČER S POČETKOM U 20 SATI
VEČERNJI PROGRAM U ARSENALA
*piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska
*otvorenje programa na Arsenala - izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei
*performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai
*buffet večera sa specijalitetima od tune (sushi i sashimi) uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora
*performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta s pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
*MBS TV show's MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Mr. TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushi-a, formiranje sushi-a i ostalih jela od tune uz pomoć sushi majstora iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
* voditelj gala večere Frano Ridjan
* glazbeni nastup – japanska jazz pjevačica Kayoko Minami
* glazbeni nastup Jacques Houdek
* predstavljanje novog brenda ToroCro Maguro & WineCro (Tuna iz svih tunogojilista zadarske regije i, u Japanu prepoznatljivih vina, Kraljevskih vinograda).
Vezane vijesti
-
Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na likovnu radionicu izrade maski prema originalnim predlošcima tradicionalnih maski američkih Indijanaca.
-
Za pripremu i samo održavanje utrke na snazi će biti i posebna regulacija prometa u mirovanju koja se odnosi na javna parkirališna mjesta na Liburnskoj obali:
-
U središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj u gradu Ninu u tijeku su pripreme za proslavu Dana Gospe od Zečeva. Već je proteklo 508. godina od Gospinog ukazanja koje je potvrđeno od nadležnog biskupa tog doba.
-
Jedinstvena globalna utrka Wings for Life World Run održat će se u nedjelju, 5. svibnja, po 11. put.
Izdvojeno
-
Za pripremu i samo održavanje utrke na snazi će biti i posebna regulacija prometa u mirovanju koja se odnosi na javna parkirališna mjesta na Liburnskoj obali:
-
Dugi otok ponosi se svojom jedinstvenošću, savršenom čistoćom mora i zraka. Njeguje se i cijeni priroda, a posjetitelji ostaju bez daha pred očaravajućim prizorima skrivenim u pitoresknim mjestima i na skrovitim plažama, pred veličanstvenim klifovima i bujnom vegetacijom!
-
Nakon brojnih festivalskih i klupskih nastupa, slavlje će ovogodišnjeg izdanja Fjaka Film Festivala u subotu 04.05. u 22:00 h hrabro zaokružiti ponajbolji rock bend u Hrvatskoj; M.O.R.T.
-
Povodom Dana Gospe Loretske Kulturno-umjetnička udruga ''Vicko Zmajević'' Zadar-Arbanasi u srijedu, 8. svibnja 2024. u 19:00 sati u Gradskoj loži održat će se predstavljanje knjige Proza Šime Dešpalja ARBANAŠKE PRIČE /Shime Deshpali Prozë TREGIME ARBËNESH koje je prevela i priredila dr.sc. Maximiljana Barančić
Reci što misliš!