Lifestyle

Detoksikacija organizma

Limun dijeta

Limun dijeta

Tijekom dijete pije se napitak od limuna, javorovog sirupa,čili papričica i vode

Limun dijeta je detoksikacijski program kojeg je još 40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs, pod nazivom "The Master Cleanser", a današnja verzija objavljena je 1976. godine, piše zdravakrava

javorovog sirupa i kajenskog papra, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbjegava.Strogi dijetni režim namijenjen je prvenstveno pročišćavanju organizma te ga nije preporučljivo provoditi dulje od nekoliko dana. Zbog minimalnog energetskog unosa (limun i javorov sirup) neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma, zbog čega se program počeo primjenjivati kao dijeta za mršavljenje. Iako smanjenje tjelesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tekućine iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.

Osim napitka sa limunom, potiče se i pijenje biljnog laksativnog čaja, a u slučaju zasićenosti jednoličnim okusom dozvoljava se popiti i čaj od metvice. U slučaju napadaja gladi autor savjetuje odmah popiti jedan napitak od limuna ili čašu vode koji će ukloniti osjećaj gladi.

Prema autoru originalnog programa, Limun dijeta čisti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vraća vitalnost i podiže razinu energije. Međutim, ljudsko tijelo posjeduje prirodne mehanizme putem kojih se rješava štetnih tvari, a glavni organ koji neprestano obavlja tu zadaću je jetra. Za vrijeme provođenja Limun dijete pije se isključivo napitak pripravljen od iscijeđenog soka limuna, javorovog sirupa, kajenskog papra (čili papričica) i pročišćene vode. Javorov sirup osigurava energiju iz šećera, te pojedine vitamine i minerale, dok kajenski papar potiče razgradnju sluzi u tijelu. 

Prednosti dijete

Provođenje limun dijete donosi vrlo brz gubitak na tjelesnoj masi, što je vjerojatno najčešći razlog odabira ovog prehrambenog plana. Obzirom da se hrana gotovo uopće ne konzumira, ova je dijeta vrlo jednostavna za provođenje, jer ne zahtijeva razmišljanje, kupnju ni pripremu namirnica. Jedino je potrebno svaki dan spravljati dovoljnu količinu soka od limuna.

Nedostaci dijete

Uslijed znatno manjeg od preporučenog unosa kalorija, dolazi do određenih fizičkih simptoma kao što su glavobolja, umor, vrtoglavica, inertnost, dijareja, mučnina ili konstipacija. Ukoliko se konzumira i čaj sa laksativnim djelovanjem, neophodno je boraviti u stalnoj blizini toaleta.

Limun dijeta ne osigurava preporučene dnevne količine mikronutrijenata ni makronutrijenata, pa ako se provodi više od nekoliko dana može rezultirati ozbiljnim deficitima vitamina i minerala. Ekstreman način prehrane, odnosno odricanja od hrane, ni u jednom trenutku ne ističe važnost tjelovježbe, što ne iznenađuje obzirom da dozvoljeni energetski unos ne zadovoljava ni potrebe bazalnog metabolizma, a kamoli dodatne tjelesne aktivnosti.

zdravakrava/eZd

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.