Lifestyle

Ugroženi atoli

More polako "guta" prekrasnu državu Kiribati

More polako

Površinom malena država Kiribati, koja broji 32 koraljna grebena, ne uzdiže se više od nekoliko metara iznad površine mora. Neke dijelove more je već progutalo, a uskoro ista sudbina čeka i druge atole, piše danas.net.hr

Vlasti države Kiribati nadomak su rješenju svog egzistencijalnog problema. Kiribati naime, tonu, i to doslovno, jer ta se površinom malena država koja broji 32 koraljna grebena, ne uzdiže više od nekoliko metara iznad površine mora.

Zdanja opcija stanovništvu je preseljenje na drugu lokaciju, te je predsjednik Anote Tong objavio da je u pregovorima s vladom Fidžija o kupovini zemlje na Vanua Levu, drugom najvećem fidžijskom otoku, udaljenom od Kiribata više od dvije tisuće kilometara.

Uspiju li pregovori, Vanua Levu tako bi postao nova država za stotinu tisuća Kiribata, a vlasti se nadaju kako bi se stanovništvo moglo raseliti i na drugim otocima zapadnog Pacifika. 

Isti problem ima i malena pacifička država Maršalovi otoci - arhipelag 29 atola i pet otoka koji broji manje od 70.000 stanovnika. I njihovu državu polako guta ocean, a vlasti su se protiv toga odlučili boriti legalizacijom kokaina i ukidanjem viza. Porezom od prodaje droge sagradili bi branu od oceana ili kupili zemljište u drugim dijelovima Pacifika.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.