Lifestyle

Muško-ženski odnosi

Koje su razlike između muškaraca i žena?

Koje su razlike između muškaraca i žena?

Žene znaju bolje slušati nego muškarci

Presudan utjecaj na muškarce i žene imaju hormoni i fiziologija njihovih mozgova. U prijevodu bi to značilo da smo mi zapravo rezultat našeg kemijskog sastava, stoji u Kuhnovoj knjizi koja donosi niz savjeta i činjenica koje bi svaki muškarac trebao znati.

Muški mozak u stanju mirovanja smanjuje broj moždanih valova za sedamdeset posto, dok ženski svoju aktivnost reducira za samo deset posto. Razlog tome je što žene neprekidno analiziraju informacije iz okoline.

Ta razlika u fiziologiji mozga potječe još iz pradavnih vremena. Muškarci su tada bili lovci, pa su morali znati slijediti plijen i naciljati ga iz daljine. S druge strane, žene su morale motriti grabežljivce u širokom vidokrugu oko svojega obiteljskog gnijezda.

Žene imaju široko vidno polje, dok je muško nalik tunelu. Zbog toga muškarci često ne mogu pronaći ono što traže u ormaru ili hladnjaku. U cestovnom prometu stradava gotovo dvostruko više dječaka nego djevojčica. Muškarci po noći vide bolje od žena, a imaju i bolje razvijenu sposobnost snalaženja u prostoru. S druge strane, žene bolje vide na blizu, pa, primjerice, lakše uvedu konac u iglu.

Ženski mozak razmjenjuje mnogo više informacija između dviju moždanih polutki, zbog čega žene bolje i brže dešifriraju neverbalne znakove u komunikaciji. Lakše prepoznaju laž te uspješnije obavljaju nekoliko radnji istodobno, dok muškarci uvijek obavljaju jednu po jednu.

Žene znaju bolje slušati nego muškarci. Novorođene djevojčice već razlikuju majčin glas od ostalih glasova, što dječaci ne mogu. S druge strane, muškarci bolje određuju mjesto izvora zvukova. Razliku u vizualnoj i auditivnoj percepciji žena i muškaraca dobro ilustrira sljedeći test. Prebrojite koliko se puta u idućoj rečenici pojavljuje slovo F:
Finished files are the result of years of scientific research
Muškarci tijekom čitanja te rečenice češće uspiju uočiti da se slovo F pojavljuje pet puta. Međutim, pročita li se rečenica na glas, žene su uspješnije.

Žene imaju mnogo lošiju sposobnost stvaranja predodžbe o odnosima u prostoru. Tako je dobro poznato da se prilično loše snalaze na zemljovidu ili planu grada. Iz istoga im je razloga teško parkirati unatraške. Muškarci uglavnom znaju u gdje je sjever, čak i ako nemaju pojma gdje se nalaze.

Žene osjetljivije reagiraju na dodir. Dok razgovaraju, mnogo se češće dodiruju nego što to čine muškarci.

Žene istančano percipiraju feromone i biraju muškarce s komplementarnim imunološkim sustavom jer se time povećavaju izgledi da će njihovi potomci preživjeti.

Žene na testovima inteligencije prosječno ostvaruju tri posto bolji rezultat od muškaraca.

Neki sukobi muža i žene događaju se zbog razlike u količini komunikacije. Žene u prosjeku izgovore 6.000-8.000 riječi na dan, a muškarci samo 2.000-4.000. Ta se razlika često osjeti za večerom, kad ona pokušava ispuniti svoju kvotu riječi i stalno blebeće, dok on nijemo zuri u tanjur i pita se: 'Zašto ne začepi bar na pet minuta?'

On razmišlja analitično, a ona bi s njime podijelila svoje osjećaje. Žene zato ne žele da ih muškarci prekidaju davanjem savjeta o tome kako riješiti probleme. One ne žele analizu, nego suosjećanje.

Žene komuniciraju neizravno. Zbog toga često dolazi do nesporazuma - naime, muškarci razumiju samo izravno obraćanje. Oni kažu: 'Odnesi smeće', dok bi žene u istoj situaciji rekle: 'Kanta je puna.'

Muškarci ne žele da ih se kritizira. Kad imaju problem, osame se i šutke ga pokušaju riješiti. Dok desna moždana polutka traži moguća rješenja, lijeva polutka - zadužena za komunikaciju - privremeno je isključena. Zato kad žene žele suosjećanje, muškarci često misle da one traže dobar savjet.

Žene vole čvrstu mušku stražnjicu jer ona već kod primata ukazuje na to da mužjak ima dovoljnu prodornu snagu da oplodi ženku.

Većina veza ne propada zato što žena nije zadovoljna muškarcem, nego zato što osjeća da je on emocionalno ne ispunjava.

Ako muškarac šuti, to ne znači da on ne voli ženu, nego da želi svoj mir.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.