Lifestyle

Samokontrola

Riješite se svojih "demona"

Riješite se svojih

Destruktivni porivi: pretjerano šopingiranje, izlaženje do besvijesti, "utapanje" tuge u hrani ili izljevi srdžbe mogu se suzbiti koncentracijom i druženjem s drugima

Šopingiranje "poplavi" mozak dopaminom, zbog kojeg se ljudi osjećaju ushićeno, pokazala su brojna istraživanja. Ali ta osjetilna senzacija vrlo brzo splasne te ostaje dojam grižnje savjesti, upozoravaju neuroznanstvenici.

Kako bi čovjek svojom voljom spriječio destruktivne impulse, poput pretjeranog šopingiranja, psiholozi nude nekoliko rješenja, piše 24 sata . Ako trošite novac da biste popunili emocionalne rupe, usredotočite se na nova iskustva, a ne stvari zato što će efekt sreće biti dugotrajniji.

Ili umjesto na sebe preusmjerite energiju na prijatelje - jer su sretniji oni koji se povremeno trude oko drugih. Pretjerivanje u izlascima popraćeno je velikim količinama alkohola, što psiholozi smatraju destruktivnim ponašanjem. Pijenjem se izbjegava suočavanje sa stvarnošću ili se pokušava popuniti praznina nastala nizom nezadovoljstava.

Pauza za odmor

Napravite 20 minuta pauze između pića i zapitajte se "jesam li ljutit ili tužan", savjetuju psiholozi. Ako je odgovor potvrdan, najbolje je odustati od iduće runde i alkohol zamijeniti nečim što će vas stvarno opustiti - toplom kupkom, knjigom ili filmom. Dobra kapljica uz fino jelo tek tad će biti opravdana kao bezazleni hedonizam.

Ljutnja se pokazuje smireno, a ne u afektu

Ostati smiren i fokusiran dok vas svladavaju valovi bijesa, herkulovski je podvig. No uvrede su kontraproduktivne i rađaju samo još veće frustracije, upozoravaju psiholozi. Umjesto da u afektu izgovorite gomile riječi, radije doma vježbajte konstruktivan govor opravdane ljutnje.

Hrana ne ubija tugu, nego stvara dodatnu bol

Ljutnja, anksioznost i tuga uzrokuju prejedanje, upozoravaju psiholozi. Takva "hrana za utjehu" može pomoći da se čovjek nakratko osjeća bolje, ali se poslije krivnja i tuga vraćaju u još većoj mjeri. Budite odlučni i, kad ste tužni, u širokom luku izbjegavajte hladnjak, savjetuju psiholozi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.