Lifestyle

Ružo moja crvena

Ruža - kraljica cvijeća

Ruža - kraljica cvijeća

Uzgajivači ruža križanjem proizvode nove ruže, sve boljih karakteristika tako da je danas poznato više od 30 000 vrsta ruža

Ruža je najomiljenija i najčešće uzgajana vrsta stoga i ne čudi što je u mnogim kulturama nazivaju kraljicom cvijeća. Zauzima posebno mjesto i u čitavom se svijetu uvriježila kao simbol ljubavi, ljubavne strasti i ljepote. Ruža je antički simbol božice ljubavi, a prema jednom mitu ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno.

U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras hetera, odnosno kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s tjelesnom ljubavi kršćanstvo u početku odlučno odbacivalo. Ipak kasnije ruže dobivaju ugled i u kršćanstvu, ali ovaj put kao simbol duhovne ljubavi. Tako crvena ruža ponajprije simbolizira Marijinu ljubav i patnju zbog Isusove smrti, a bijela ruža čistoću i bezgrješnost.

Ruže se spominju i u drevnoj Mezopotamiji, kada je kralj Sargon I. (2684.-2630. Pr.Kr.) sa svojih osvajanja donio šipak i ruže. U Homerovoj Ilijadi Ahilejev štit je ukarašen s ružama, (9st. Pr.Kr.). U Kini su ruže bile vrlo raširene, tako Konfucije spominje da u carskoj knjižnici postoji šesto knjiga o uzgoju ruža (551.Pr.Kr.). U Europu ruže prvi donose Rimljani.

Moderne ruže su nastale križanjem starih vrsta (Rosa Gallica, Rosa Alba, Rosa Centafolia itd.) s kineskim , koje cvatu cijele godine.Tako su nastale prve Bourbon ruže i prve čajevke. Čajevke karakterizira veliki cvijet i dug period cvatnje.

Polijante su nastale križanjem Rosa multiflore s patuljastom kineskom ružom. Križanjem polijanti, koje imaju manje cvjetove na razgranatim stapkama, s čajevkama, nastaju floribunde, koje imaju koje imaju izgled polijanti, ali s nešto većim cvjetovima. Početkom osamdesetih godina pojavljuju se floribunde niskog rasta koje se nazivaju patio ruže.

Uzgajivači ruža križanjem proizvode nove ruže, sve boljih karakteristika tako da je danas poznato više od 30 000 vrsta ruža.

Ruže dijelimo na:

Čajevke

Najomiljenija skupina ruža. Neki ih nazivaju i mjesečarke. Cvjetne stapke su duge s pojedinačnim cvjetovima,što ih čini pogodnima za rezani cvijet. Najjednostavnije rečeno, to su ruže što ih kupujete u cvjećarnici. Kako smo već spomenuli, čajevke su nastale križanjem "starih ruža" s kineskim. Smatra se da je prva hibridna čajevka bila "La France", koju je sasvim slučajno otkrio Pierre Giullot, 1867.
Čajevke mogu, kao i ostale ruže, biti svih boja osim plave i crne, ali mogu biti i dvobojne.

Floribunde

Ove ruže su potomci čajevki i polijanti. Prva križanja je napravio Poulsen (1911. Danska). Prijevod imana floribunda je "obilje cvjetova", što ove ruže i potvrđuju, jer daju nekoliko cvjetova po stapci. Floribunde cvatu neprekidno i daju više boje vašem vrtu. Otpornije su na hladnoću te se lakše njeguju nego hibridne čajevke. 

Penjačice

Glavna primjena penjačica je prekrivanje dijelova kuća, starog drveća, stupova itd. Odlične su i za prekrivanje ograda. Penjačice rastu vrlo intenzivno, i dugačkih su stabljiki pa je moguće formiranje različitih oblika krošnje. Dostižu visinu preko dva metra.
Nove sorte penjačica odlikuju se većim cvjetovima i cvatnjom cijele godine.  

Mini 

Mini ruže su sve popularnije kod nas i u svijetu. Imaju male cvjetove i lišće, neke nisu više od 15 cm. Uzgajale su se u prošlosti sve do kraja 19.st. kada su gotovo nestale. 1918.postaju ponovno popularne u Švicarskoj, Rosa rouletii. Od nje nastaju suvremene mini ruže.

Pokrivačice tla

Prva ruža koja se koristila kao pokrivačica bila je Rosa wichurania, ali se još nije moglo govoriti o zasebnoj skupini ruža.To se promjenilo 80-ih godina kada nastaje prava poplava novih vrsta. Ove ruže cvatu od ljeta do jeseni i sitnih su cvjetova.

Danas su uvriježena sljedeća značenja boja ruža:

- Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.

- Žute su ruže danas izraz veselja ili zadovoljstva, no dosta je još uvriježeno i staro značenje gašenja ljubavi, nevjerstva i ljubomore.

- Bijele ruže simboliziraju duhovnu ljubav, čistoću i bezgrješnost.

- Narančaste i koraljne boje označavaju žudnju i opčinjenost.

- Ruže boje lavande simboliziraju ljubav na prvi pogled.

- Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svjetlijim nijansama ističe nježnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.

- Svjetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.