Lifestyle

Umeci i karcinom

Umeci u grudima uzrokuju karcinom!

Umeci u grudima uzrokuju karcinom!

Bol, kvržice, oticanje i asimetrija, simptomi su na koji su se žalile oboljele žene nakon što je rana nakon operacije bila sasvim zacijelila

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) istražuje moguću vezu između implantanta punjenih silikonom ili fiziološkom otopinom slane vode (koja je slična tekućini od koje je sastavljen veći dio ljudskog tijela) te vrlo rijetkog oblika raka, anaplastičnog velikostaničnog limfoma (ALCL). Liječnicima i pacijentima savjetuje se pažljiva kontrola umetaka.

Stručnjaci FDA zaprimili su gotovo 60 izvještaja o zasebnim slučajevima ALCL-a širom svijeta, tumora koji se obično formira oko samog implantanta.

Bol, kvržice, oticanje i asimetrija, simptomi su na koji su se žalile oboljele žene nakon što je rana nakon operacije bila sasvim zacijelila. Ovo simptomi su bili posljedica nakupljanja tekućine i otvrdnjavanja pojedinih dijelova grudi oko umetka.

U većini slučajeva, od 60 prijavljena, stanice raka su pronađene tj. rak je dijagnosticiran u prosjeku 8 godina nakon operacije povećavanja grudi - pojedinačni slučajevi su varirali od jedne do 23 godina nakon operacije.

Veza nije slučajna: Pojava ove vrste tumora kod žena s umecima nije slučajnost. Da je riječ o slučajnosti, tumor bi se javljao podjednako na svim dijelovima dojke. Umjesto toga ALCL se obično javlja na tkivu koje okružuje umetak

Na temelju skupljenih dokaza iz FDA ne mogu sa sigurnošću tvrditi da umeci izazivaju rak, posebno zato jer je ALCL tako rijedak. Pa ipak preliminarna analiza, unatoč niskom ukupnom broju oboljelih, sugerira da pojava ove vrste tumora kod žena s umecima nije slučajnost. Da je riječ o slučajnosti, tumor bi se javljao podjednako na svim dijelovima dojke. Umjesto toga ALCL se obično javlja na tkivu koje okružuje umetak.

Tumor ALCL, se može javiti na različitim dijelovima tijela, uključujući i limfnim čvorovima i koži. Dijagnosticira se kod jedne od 500.000 žena na području SAD-a. A na 100 milijuna žena koje nemaju umetke ova vrst raka javlja se tek kod tri žena.

Pretpostavlja se da pet do 10 milijuna osoba širom svijeta ima umetke u grudima. Iz FDA ne preporučuju da pacijentice vade umetke. Umjesto toga žene bi trebale redovito kontrolirati stanje grudi te paziti na bilo kakve promjene pri opipu, obliku i izgledu područja oko umetka, prenosi net.hr .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.