Lifestyle

Jednostavne metode

Deset načina za jačanje imuniteta

Deset načina za jačanje imuniteta

Pravilna ishrana jedna je od najjednostavnijih metoda jačanja imunološkog sustava

Zašto Japanke žive duže nego bilo koje žene na svijetu ili zašto ljudi latinoameričkog porijekla nadžive svoje bijele i crne sugrađane u Sjedinjenim Državama? Neki od odgovora na ta pitanja kriju se u načinima na koji jačaju svoj imunitet, piše danas.hr .

Naš imunitet je iznimno jak i ako se malo zamislimo nadasve čudesan sustav koji može odoljeti navalama snažnih bakterija i virusa.

Pravilna ishrana jedna je od najjednostavnijih metoda jačanja imunološkog sustava. Japanska ishrana je primjer kako se može ojačati imunitet, a kao dokaz njene učinkovitosti su dugovječni Japanci. Ipak, svako podneblje pruža dovoljno prirodnih saveznika za jačanje tijela tako da nema potrebe tragati za egzotičnim i često skupim dodacima prehrane.

Pogledajte neke od jednostavnih metoda:

1. Ulje sjemenki lana
Pretjerana konzumacija visokozasićenih masti ( posebno visokorafiniranog biljnog ulja i margarina) i mali unos esencijalnih masnih kiselina rezultira taloženjem masnih naslaga. Veći unos kvalitetnih masti zapravo smanjuje potrebu za taloženjem u tijelu. Omega 3 masne kiseline iz lanenog ulja s 55-65% Omega 3 i 15 do 25% Omega 6 masnih kiselina.

Ove esencijalne masne kiseline pospješuju metabolizam kolesterola i triglicerida, razvoj mozga i funkcioniranje, strukturu staničnih membrana, usporava rast kancerogenih stanica i štetnih organizama te niz drugih funkcija.

Preporučena doza je jedna ili dvije žličice na dan. Budući je ulje gorko možete ga lakše progutati umiješanog u salate ili jela.

2. Vitamin C


Sodium Ascorbate prah je oblik vitamina C koji djeluje protiv virusa i baterija prije svega pospješujući imunitet napadnutog organizma.

Ljudsko tijelo ne sintetizira vitamin C, a preporučena doza iznosi 60 mg na dan. To se jednostavno postiže konzumacijom svježeg voća i povrća.

3. Ljute paprike (tvar Capsaicin)
Jedna od najveličanstvenijih biljaka je Capsicum, ili ljuta paprika. Dobro je poznato njeno djelovanje na cirkulaciju, pomaže u održavanju zdravog tlaka i snižavanju razine lošeg kolesterola. Biljka dobro djeluje i na probavu, a pomaže i kod problema s plinovima.

4. Mir i odmor
Jedan od najsigurnijih načina da se razbolite je životni stil koji uključuje kronični stres i osjećaj umora. I negativne emocije i brige također loše djeluju na imunitet. Dakle jačanje imunološkog sustava zahtjeva sasvim suprotno - dovoljno spavajte, odmarajte se i unesite smijeh u život.

5. Tjelovježba
Ukoliko sad ne vježbajte, počnite odmah. Šetajte i krećite se što češće i više možete. Znojenje i kretanje poboljšavaju rad imuniteta.

6. Jedite luk i češnjak
Redovito jedite češnjak i crveni luk. Njihovi sastojci dugoročno djeluju vrlo povoljno na imunološki sustav.

7. Upoznajte ljekovito bilje
Pročitajte nešto o ljekovitom bilju i upoznajte se s onim koje raste u vašoj blizini. Šteta je ne iskoristiti ih.

8. Pijte čajeve
Nemate li vremena za istraživanje ljekovitog bilja pijte zeleni i crni čaj. Sadrže antioksidanse, bioflavonoide, tanine... Svi oni imaju antikancerogeno djelovanje.

9. Zapisujte što jedete
Tjedan ili dva zapisujte što ste pojeli tijekom dana i uočite loše navike. Unosite li previše masne hrane, rafiniranog bijelog brašna i šećera? Potrudite se da vam objedi budu raznolikiji i zdraviji.

10. Pijte dovoljno vode
Treba li to još jednom reći? Voda čini ogroman postotak našeg tijela. Unosite je u često - barem sedam do osam čaša na dan.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.