Lifestyle

Problematična koža

Kako se riješiti akni i prištića?

Kako se riješiti akni i prištića?

Kako starimo, kod žena se smanjuje razina estrogena, što je razlog pojačanog lučenja sebuma i nastanka akni

Jedna od studija koja se ozbiljno pozabavila problematičnim tenom i razlogom pojavljivanja akni i prištića među ljudima koji su odavno postali punoljetni objavljena je u Americi prije jedanaest godina.

Dokazano je da je 26 godina prosječna dob u kojoj se akne i dalje nastavljaju pojavljivati kao da nije bilo dovoljno što su nam upropastile tinejdžerske godine.

Štoviše, zamijećeno je da se očekivana dob njihova pojavljivanja svake godine povećava, s tim da je više odraslih žena nego muškaraca koji imaju problema s tom kožnom napasti.

Da bi stvar bila bolja, dermatolozi još uvijek nisu našli jednoznačan odgovor na pitanje što je izazvalo takvu 'epidemiju' akni među 20 i 30-godišnjacima.

Pretpostavlja se da je njihova pojava povezana sa sve učestalijim fluktuacijama u hormonalnoj ravnoteži.

Kako starimo, kod žena se smanjuje razina estrogena, što je razlog pojačanog lučenja sebuma i nastanka akni. S druge strane, pijete li kontracepcijske tablete, koje podižu razinu estrogena, trebali biste imati besprijekoran ten.

Osim kontracepcijskih, postoje i druge vrste tableta za uspostavljanje hormonalne ravnoteže, o čemu je nabolje konzultirati liječnika.

Za razliku od crvenih i upaljenih prištića, koji su zapravo način na koji imunološki sustav pokušava svladati 'zarobljenu' bakteriju, sitni bijeli i crni prištići, poznatiji kao miteseri, nisu ništa drugo nego rezultat začepljenih pora.

Ne bi ih trebalo pokušavati istisnuti 'u kućnoj radinosti' jer time riskiramo dodatna oštećenje površinskog sloja kože, a bez jamstva da ćemo ih se zaista riješiti. U tom slučaju, nema boljeg lijeka od tretmana čišćenja lica u kozmetičkom salonu (prosječna cijena je 250 kn).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.