Lifestyle

Koža

Električni flaster uspješno liječi prištiće

Električni flaster uspješno liječi prištiće

Akne su najčešći oblik oboljenja kože koje uglavnom pogađa adolescente, međutim, svaka dvadeseta žena i svaki stoti muškarac imat će problema s njima čak i nakon 25. godine života

Novi sofisticirani električni flaster uskoro bi mogao postati najbolji način za liječenje akni, tvrde izraelski stručnjaci

Flaster stvara električni naboj i uništava bakterije koje uzrokuju upalu kože, a rezultati testiranja pokazuju da gotovo sve akne ispod njega i u okolnim područjima nestaju već kroz tri dana.

Akne su najčešći oblik oboljenja kože koje uglavnom pogađa adolescente, međutim, svaka dvadeseta žena i svaki stoti muškarac imat će problema s njima čak i nakon 25. godine života.

Uglavnom se javljaju na koži lica no ponekad i na leđima i prsima. Smatra se da ih uzrokuju hormoni koji potiču pretjeranu aktivnost žlijezda lojnica što se nalaze pri površini kože uz folikule dlaka. Lojnice izlučivanjem masnoća tzv. sebuma sprječavaju sušenje dlake, a akne nastaju kada je lučenje pretjerano. Višak masnoća miješa se sa stanicama kože i izaziva začepljenje folikula. Bakterije, koje inače bez štetnih posljedica žive u koži, počinju izazivati upale začepljenih folikula.

U uobičajenim metodama liječenja mrtve stanice kože se uklanjaju, a bakterije ubijaju pomoću krema s benzoil peroksidom. Mikrobi se također mogu uništavati i antibioticima. Ponekad pomažu i kontracepcijske pilule koje izazivaju poremećaj u ravnoteži hormona.

Međutim, većina tih tehnika djeluje tek nakon višetjedne primjene, a neke imaju i neželjene nuspojave poput sušenja kože, mučnine, gubitka tjelesne težine i promjena raspoloženja.

Rezultati testiranja pokazali su da novi električni flasteri izraelske tvrtke Oplon akne uklanjaju već nakon jednonoćnog tretmana te da nemaju nuspojava. Flasteri su opremljeni posebnim molekulama koje u kontaktu s vlagom u koži stvaraju blago električno polje smrtonosno za mikrobe. Također sadrže salicilnu kiselinu koja uklanja mrtve stanice te azelaičnu kiselinu koja uništava bakterije u porama.

Flasteri će biti ponovno testirani krajem godine na većem broju dobrovoljaca, a na tržištu bi se trebali pojaviti kroz dvije godine.

'Akne su užasan problem brojnih pacijenata, osobito mladih u 20-im i 30-im godinama života kod kojih nakon više godina ostavljaju i ožiljke na licu', komentirao je otkriće dermatolog dr. Bav Shergill.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.