Lifestyle

Zdravlje

Zašto nam samo jedan kolačić nikad nije dovoljan?

Zašto nam samo jedan kolačić nikad nije dovoljan?

Naime, kad jedemo šećer, naše tijelo oslobađa inzulin koji mozgu govori da smo pojeli dovoljno

Svaki put obećate sami sebi da ćete pojesti samo jedan keks iz pakiranja? Ili samo jednu malu kockicu čokolade, samo malo sladoleda...? Ali rijetko kad ili nikad vam ne uspije? Ipak, izgleda da niste krivi samo vi jer stručnjaci kažu da svi ti slatkiši i grickalice sadrže nešto što nas tjera da jedemo dalje, a to je glukozno-fruktozni sirup.

Kako prenosi Daily Mail, stručnjaci su dokazali da hrana koju najviše volimo sadrži taj sirup koji naš mozak tjera da misli kako moramo jesti još.

Glukozno-fruktozni sirup temelji se na šećeru koji se nalazi u voću, a koji se koristi za dodavanje mase i vlažnosti hrani. Također je i vrlo čest sastojak u prerađenim grickalicama, žitaricama, jogurtu i gaziranim pićima.

Kako za Daily Mail kaže dr. Carel Le Roux, konzultantica metaboličke medicine na londonskom Imperial Collegeu, fruktoza često može pomiješati poruke o našoj sitosti koje idu u mozak.

Naime, kad jedemo šećer, naše tijelo oslobađa inzulin koji mozgu govori da smo pojeli dovoljno. ''Ali fruktoza ne aktivira toliko reakciju na inzulin koliko uobičajeni šećer, pa mozak ne dobiva poruku da ste siti'', objašnjava dr. Le Roux.

Više na Metro-portal.hr


Reci što misliš!