Lifestyle

Savjeti

Kako ublažiti menstrualne grčeve?

Kako ublažiti menstrualne grčeve?

Tkivo koje okružuje maternicu luči tvari (prostaglandin), koje su povezane s nekim neugodama u vrijeme menstruacije

Što su menstrualni grčevi?

Stručni naziv za bolne grčeve, koji se pojavljuju u donjem dijelu trbuha tijekom menstruacije, je dismenoreja. Grčevi obično traju 2 do 3 dana i razlikuju se po jačini boli - od nježne gnjavaže do snažnih bolova, koji ometaju svakodnevne aktivnosti. Doživljavanju snažnijih grčeva izložene su žene koje su menstruaciju dobile relativno rano, recimo sa 11 godina, one koje imaju menstruaciju 5 dana ili više, žene s prekomjernom težinom i one koje još nisu rodile. Mogućnost pojave grčeva povećavaju i pušenje i alkohol. Postoje dva tipa dismenoreje, i to primarni i sekundarni tip. Primarna dismenoreja je uobičajena pojava i u nekim se slučajevima s godinama smanjuje ili čak nestane. Sekundarna se dismenoreja povezuje s fizičkim poteškoćama, dakle može se raditi o smetnji u reproduktivnim organima, prenosi Intemtemedicine.com.

Što uzrokuje dismenoreju?

Tkivo koje okružuje maternicu luči tvari (prostaglandin), koje su povezane s nekim neugodama u vrijeme menstruacije. Te tvari omogućavaju i grčenje maternice. Kada se maternica snažno zgrči, može stisnuti obližnju krvnu žilu i tako prekinuti dovod kisika do mišićnog tkiva maternice. Bol se javlja kada mišić na trenutak izgubi zalihu kisika. Žene, koje imaju više prostagladina, sklone su intenzivnijem grčenju i tako i intenzivnijim menstrualnim bolovima. Ista tvar može izazvati povraćanje, proljev i glavobolje, koje su također prilično česti pratioci mjesečnice.

Sekundarnu dismenoreju uzrokuju drugi faktori:
- endometrioza: tkivo maternice je prisutno i u drugim dijelovima donjeg dijela trbuha
- benigne tvorevine: ciste na jajnicima ili polipi
- upala reproduktivnih organa
- tumori na maternici
- problematična trudnoća
- usadci u maternici
- suženje vrata maternice

Simptomi menstrualnih bolova

Osim grčeva i bolova u donjem dijelu trbuha mogu se pojaviti i druge neugodnosti. Žene često osjećaju bol i u kukovima, donjem dijelu leđa i unutarnjoj strani bedara. Grčeve može pratiti i povraćanje, proljev, osjećaj slabosti tijela i glavobolje.

Kako si kod kuće možemo pomoći?

Bol se najlakše može otkloniti lekadolom, koji ima prednost pred aspirinom jer ne pojačava cirkulaciju krvi. Bolove se može otkloniti toplim oblogom na donjem dijelu trbuha i leđa i laganom masažom obaju područja. I počinak blagotvorno utječe na bolove, koje ćete manje osjetiti ako se budete odmarali sa savijenim nogam, dakle u položaju fetusa. Izbjegavajte napitke koji sadrže kofein, tešku hranu, pušenje i pijenje alkohola. Preventivno se preporučuje održavanje normalne tjelesne težine i redovito tjelesno razgibavanje. Pored nabrojenog uzmite u obzir savjet baka – neka vam nikada ne bude hladno za stopala.

Kada je potrebna pomoć liječnika?

Većini žena pomaže kućna njega, a pomoć liječnika je potrebna ako menstrualni bolovi traju duže nego obično, ako se bol povećava i snažnija je nego obično, kada se pojavi snažnije krvarenje i u slučaju temperature ili groznice. Liječnik će na temelju razgovora pokušati utvrditi tip dismenoreje i na temelju zaključaka i ginekološkog pregleda odrediti prikladne lijekove.

Toksički šok

Ako prilikom mjesečnice koristite tampone, za liječničku se pomoć pobrinite ako se jave sljedeći simptomi:
- temperatura 39 stupnjeva Celzija
- povraćanje
- proljev
- vrtoglavica i nesvjestica
- osip koji izgleda kao opekline od sunca

Sve to su znaci toksičkog šoka, koji može biti opasan po život.


Reci što misliš!