Lifestyle

Bez puno truda

Kako do ravnijeg trbuha

Kako do ravnijeg trbuha

Mnogi misle da je jedini put do ravnog trbuha neumorno vježbanje trbušnjaka. No, činjenica je da su za pojavu trbuščića najzaslužnije nezdrava prehrana, premalo kretanja i loše držanje

Većina crijevnog plina stvara se od progutanog zraka. Gaziranu mineralnu vodu zamijenite običnom i dodajte joj krišku limuna koji ima blagotvoran utjecaj na želudac jer je prirodni detoksikant.

Žvakaće gume ne samo da vas tjeraju na gutanje zraka već varaju probavu, kojoj na taj način šaljete signal da jedete. To znači da počinjete stvarati probavne sokove koji uzrokuju plinove i nadutost. Pijenje iz slamke također uzrokuje gutanje zraka.

Bijelo brašno i njegove prerađevine, poput bijelog kruha i tjestenine, imaju malo ili nimalo vlakana. Zbog toga blokiraju probavni sistem i uzrokuju nadutost i zatvor. Bijeli kruh zamijenite onim s cjelovitim zrnjem, bijelu rižu sa smeđom i koristite integralnu tjesteninu.

Odrasle osobe nemaju, poput malih beba, enzime koji mogu apsorbirati hranjive tvari iz mlijeka. Stoga probavljanje mlijeka postaje teže i uzrokuje kiselinu i sluz u crijevima, a to pak stvara neravnotežu crijevnih bakterija i uzrokuje probavne smetnje i smanjuje apsorpciju hranjivih tvari.

Smanjenim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda nadutost bi se trebala smanjiti već za dva tjedna.

Topla voda sama po sebi pogoduje probavi jer opušta mišiće. Od biljnih čajeva preporučuju se oni od kamilice i mente.

Kad ste pod stresom, vaše tijelo otpušta kortizol, hormon koji proizvode adrenalne žlijezde. To pomaže proizvodnju šećera u krvi koji onda dospijeva u krvotok i opskrbljuje ga energijom da biste se mogli uspješnije oduprijeti stresu. Višak šećera koji se ne iskoristi pohranjuje se u obliku masnoća.

Naš adrenalni sistem je zapravo mehanizam preživljavanja koji nam je tijekom evolucije pomagao da bježimo pred opasnim životinjama, ali danas naše tijelo ne može razlikovati takvu opasnost od poslovnog, emocionalnog ili financijskog stresa. Ako pak stres traje, to znači da se hormon otpušta, ali da se ne koristi što rezultira nakupljanjem masnih naslaga.

Vrlo je važno raditi kardio vježbe ako želite ravan trbuh, a to uključuje i trčanje, vožnju bicikla, aerobik i plivanje. Za vitak struk čuda čini i malo kickboxinga.

Izbjegavajte voće nakon obroka. Jedenje voća odmah nakon obroka dovodi do fermentiranja voća što uzrokuje plinove i nadutost. Trbuh će vam nateći, a nadutost vas može učiniti umornima, zbog čega ćete htjeti posegnuti za nečim slatkim da biste brzo podigli razinu energije. Uputno je izbjegavati voće u popodnevnim satima.

Stavite ruke na trbuh i nakašljite se. Kad izbacujete zrak, trbušni mišići se stežu prema tijelu. Taj položaj pokušajte zadržati tijekom dana, a ramena opustite i pravilno dišite. U takvom položaju možete hodati, sjediti i vježbati. Nakon nekoliko tjedana trbušni mišići trebali bi biti čvršći i jači.


Reci što misliš!