Lifestyle

Dijeta

Koliko kalorija trebamo dnevno?

Koliko kalorija trebamo dnevno?

Kako ćete znati koliko kalorija vaše tijelo treba kako bi doseglo i održalo određenu težinu?

Kalorija je mjerna jedinica za energiju, a određuje se kao toplina potrebna da se jedan gram vode pri tlaku od jedne atmosfere ugrije za 1 °C. Kalorije se nalaze u hrani i dnevno moramo unijeti određenu količinu kalorija, jer su potrebne tijelu za energiju.

Zdrava prehrana će vam pomoći da vaše tijelo dobije dovoljno kalorija, a da količina unesenih kalorija ostane ispod razine koja bi mogla uzrokovati vaše debljanje.

Pa koliko onda kalorija trebamo dnevno?

Preporučen dnevni unos varira od čovjeka do čovjeka, no postoje neke smjernice o tome koliko kalorija vam treba. U prosjeku, da bi održale poželjnu težinu, žene trebaju oko 1500 kalorija dnevno, a muškarci oko 2200 kalorija. No ove se brojke odnose samo na odrasle ljude koji se malo bave tjelesnom aktivnošću. Vrlo aktivna osoba ne može živjeti s 2000 kalorija dnevno. To bi značilo da se izgladnjuje.

Faktori koji utječu na osobne potrebe za kalorijama uključuju godine, visinu i težinu, prosječnu dnevnu razinu tjelesnih aktivnosti i tjelesnu građu. Brojanje kalorija mnogima pomaže u mršavljenju. Postanete svjesniji kalorijske vrijednosti hrane koju jedete i držite unos kalorija na nižoj razini od onoga koliko kalorija dnevno potrošite. Ako se nezdravo hranite i ostaje vam višak kalorija koje ne sagorijevate, tada se taj višak energije pretvara u masno tkivo. A što je više kalorija, više je masnog tkiva.

Nekakvo općenito pravilo je da ako unesete 500 kalorija manje nego vam je potrebno, mršavjet ćete otprilike pola kilograma na tjedan. Koliko kalorija trebate jako varira, ovisno o vašem životnom stilu i drugim faktorima.

Postoje razne metode određivanja dnevne kalorijske potrebe, poput relativno precizne Harris-Benedictove jednadžbe koja uključuje u izračun visinu, težinu, dob i spol, no ovdje ćemo vam dati jednostavniji primjer.

Obično se kod žena potreba za kalorijama može relativno precizno izračunati uz dvije kalorijske komponente, a to su bazni metabolizam (BMR - Basal Metabolic Rate) i fizička aktivnost. Većina nas zna da težina ovisi o jednadžbi energijske ravnoteže: količina energije koju unesete u organizam (kalorije iz hrane) u odnosu prema količini energije koju potrošite (aktivnost).

Kako ćete znati koliko kalorija vaše tijelo treba kako bi doseglo i održalo određenu težinu?

Uz pomoć ove jednostavne formule možete izračunati svoju dnevnu potrebu za kalorijama. Za održavanje bazalnog metabolizma potrebna vam je otprilike 1 kalorija po kilogramu po satu. Pomnožite svoju težinu u kilogramima s 24 sata i dobit ćete količinu kalorija koja vam je potrebna na dnevnoj bazi za održavanje temeljnih životnih funkcija poput disanja, kucanja srca i sl. Sada treba ubrojiti faktor aktivnosti.

Pomnožite vašu dnevnu potrebu za kalorijama sa slijedećim brojevima:

• Za slabu aktivnost (sjedeći posao uz malo i skroz bez vježbanja) = BMR x 1.2
• Za laganu aktivnost (npr. vježbanje 2 puta tjedno) = BMR x 1.375
• Za umjerenu aktivnost (vježbanje 4 puta tjedno) = BMR x 1.5
• Za jaku aktivnost (profesionalni sportaši, građevinski radnici…) do 2 x BMR

Da bi sagorijeli više kalorija morate ih ili manje unositi u organizam ili pojačati tjelesnu aktivnost.

Više na Moda.hr


Reci što misliš!