Lifestyle

Zdravlje

Papaja - prirodni lijek

Papaja - prirodni lijek
Pixabay

Uzimajte papaju kao odličan dodatak prehrane! Papaja je bogata enzimom papainom, proteazom koja je korisna u razgradnji mesa i drugih proteina.

Papaja (lat. Carica papaya) je plod drveta Carica papaya iz roda Carica. Raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, a kultivirala se u Meksiku nekoliko vijekova prije razvoja civilizacija Inka i Asteka. Danas je poznata širom svijeta pod raznim imenima: fruta bomba (Kuba), lechosa (Venecuela, Porto Riko, Filipini), mamão, papaw (Šri Lanka), Papol \ Guslabu (Singapur), pawpaw ili tree melon (木瓜) (Kina) i đu đủ (Vijetnam).

Papaja je bogata enzimom papainom, proteazom koja je korisna u razgradnji mesa i drugih proteina. Papain ima sposobnost da razbije tvrda mišićna vlakna, te su ga koristili pra stanovnici Amerike. Ulazi u sastav lijekova za ublažavanje probavnih bolesti.

Enzimi su tvari koje pomažu odvijanje kemijskih procesa u organizmu pa ih se naziva i biokatalizatorima. Po svom kemijskom sastavu oni su bjelančevine. Probavni enzimi pomažu proces razgradnje složenih hranjivih tvari koje hranom unosimo u organizam.

Bjelančevine, masti i ugljikohidrati javljaju se u obliku velikih molekula životinjskog i biljnog porijekla, koje se zbog svoje veličine ne mogu resorbirati u probavnom traktu, a zbog svoje prirode nisu prikladne za ugradnju u ljudski organizam.

Dijeljenjem pod utjecajem probavnih enzima ove se makromolekule razlažu na aminokiseline, masne kiseline i jednostavne šećere koji su veličinom prikladni za resorpciju i iskorištavanje u ljudskom tijelu, piše geocities.com

Papaja, koja je bogata enzimima, pospješuje probavu, te se preporučuje i kod ljudi koji imaju probleme sa zglobovima.

Stručnjaci kažu da papaja, također, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje bore i odličan je antioksidans.

Ne preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu ili dvanaesniku.

Uzimajte papaju kao odličan dodatak prehrane jer je uz sve odlike i puna vitamina c.


Reci što misliš!