Lifestyle

Priča o jednom od najpoznatijih restorana

Najbolji restorani Tuna, Sushi & Wine festivala - Niko: restoran u kojemu je bolje nego doma

Najbolji restorani Tuna, Sushi & Wine festivala - Niko: restoran u kojemu je bolje nego doma

Priča o jednom od najpoznatijih restorana Zadra i cijele županije počela je u veljači 1963. godine kada je Niko Pavin otvorio prvi privatni restoran u Jugoslaviji

Restoran „Niko“ osvaja na prvi pogled – idilično je smješten uz samo morsko žalo na Puntamici s pogledom na Zadar; ambijent restorana koji može primiti od 150 do 200 osoba izrazito je ugodan, no pravi doživljaj vjerojatno najomiljenijeg zadarskog restorana krije se u raznovrsnim i uvijek svježim morskim specijalitetima koje nudi te galantnosti i šarmu njegovog vlasnika Erika Pavina.     

Ove godine zadarski restoran „Niko“ slavi dvije velike obljetnice: 54 godine od početka rada i 14 godina postojanja istoimenog hotela koji se nalazi na istom mjestu, na katu obiteljske kuće. Svega je bilo tijekom tih pet i pol desetljeća; gosti su znali sjediti i biti posluženi na kašetama piva, dolazili su brojni slavni i ugledni ljudi, ali u osnovi uvijek se vrtjela ista priča: vrhunska hrana zbog koje se u „Niku“ svi vraćaju i kućna, domaća atmosfera koja često vodi prema spontanim feštama, druženju, zabavi i domaćoj pismi.

„Zapravo, kažu gosti da im je kod nas bolje nego doma. Spiza je uvijek svježa, usluga je vrhunska, a često znam zapivati sa svojom klapom Niko“, ponosno ističe Erik koji predvodi obiteljski posao sa svojom suprugom Nadom, kćerkama Nikolinom, Sarom i Erikom, zetom Josipom te budućim zetom i šefom kuhinje Stipom Šimunovim. Naravno, tu je još oko 20 zaposlenika restorana i hotela koji svakodnevno vode brigu da sve besprijekorno funkcionira. A posla ima: tako će uz tjedan tune u zadarskim restoranima povodom „Tuna, Sushi & Wine festivala“, restoran „Niko“ po promotivnim cijenama gostima ponuditi paštetu, carpaccio i pršut od tune, potom tunu na žaru, tunu u zelenom papru i tunu u sezamu te sashimi u sojinom umaku. Novost je i ponuda ribe u soli, vrhunskog mediteranskog specijaliteta za kojega šef Šimunov radi umak od ribljeg temeljca i domaćeg maslinovog ulja. Naravno, nezaobilazni su škampi, kozice ili jastozi, kao i bilo koja vrsta ribe kojom restoran opskrbljuje 150 lokalnih ribara te specijalitet restorana – pjenasta juha od jastoga ili ljubičasti rižoto od škampi, kozica ili jastoga s ciklom. Impresivna je i mesna ponuda, odnosno vrhunski komadi: ramstek, biftek i T-bone steak.

Restoran Niko, Erik Pavin Najbolji restorani Tuna, Sushi & Wine festivala - Restoran Niko

„U osnovi smo poznati po ribljem meniju, ali imamo i ponudu vrhunskog mesa, sjajnih juha, pašti i deserta koje sami radimo“, govori Pavin. Tako se dnevno se na meniju nađe 7 ili 8 slastica – zavodljivi lava cake sa sladoledom, cheese cake, čokoladna mousse torta, panna cotta, semifreddo, osvježavajuća torta od limete, tiramisu, rožata, palačinke u chateau ili slasni štrudel od jabuka. Također, Pavin s ponosom ističe kako su na vinskoj karti restorana zastupljena sva vina Zadarske županije. Bez dana bolovanja, ovaj šarmantni domaćin vodi restoran „Niko“ od 1974. godine.     

 

Prvi privatni restoran u Jugoslaviji

Priča o jednom od najpoznatijih restorana Zadra i cijele županije počela je u veljači 1963. godine kada je Erikov otac Niko Pavin otvorio prvi privatni restoran u Jugoslaviji na čijem se otvaranju skupilo oko tisuću ljudi. Prvi kum restorana, a riječ je o tradiciji koju u „Niki“ brižno njeguju, bio je Dinko Kačić, službenik u tadašnjoj zadarskoj općini koji je Niku sa zahtjevom za privatnim restoranom istjerao iz kancelarije. Nije znao kako legendarni ugostitelj Niko već ima potporu Titovog konzilija iz Zagreba, otkud je došlo „zeleno svjetlo“ za pokretanje privatnog biznisa.

Schumaher, Cousteau, Kirk Douglas … svi su bili u „Nike“

Popis slavnih osoba koje su posjetile restoran „Niko“ nema kraja, spomenimo najvećeg automobilističkog šampiona Michaela Schumahera, austrijskog nadvojvodu Otta von Habsburga, slavnog oceanologa Jacquesa Cousteaua, hollywoodske velikane Kirka Douglasa i Richarda Burtona, sportske zvijezde Paola Maldinija i Carla Ancelottija, potom cijelu postavu nepobjedivog „Ajaxa“ s kraja 1970-ih, legendu talijanske košarke Dina Meneghina i ruske Vladimira Tkačenka, kao i Radivoja Koraća, Mirzu Delibašića, Dražena Petrovića, Matu Parlova, Ivu Pogorelića, Mišu Kovača … 

Majstor Nakatsuji i šef Šimunov

Dio specijaliteta od tune za subotnji spektakl u „Arsenalu“ i na Narodnom trgu odradit će u „Niki“ šef Šimunov. Prošle godine rezao je tunu na Forumu s majstorom sushija Toshihiro Nakatsujiem koji je primijetio njegov entuzijazam i predanost, pa su japanski i hrvatski kuhar uspostavili prijateljski odnos. Šimunov je s poznatim zadarskim chefom Igorom Tomljanovićem i ove godine dio glavnog domaćeg kulinarskog tima.  

Valentinovo u „Niki“

Iako restoran postoji već 54 godine, Pavin kaže kako je svaki novi dan kao prvi. „Restoran se s hotelom stalno razvija i mijenja. Ponosan sam na činjenicu kako postoji toliko dugo, kao i da nam se gosti uvijek vraćaju. Oni su duša našeg restorana i hotela, a mi im uvijek nešto nastojimo pružiti. Evo, već za Valentinovo svim zaljubljenima ćemo nastojati uljepšati dan“, najavljuje gospodin Erik nastup klape „Niko“, Zorice Kondže i Joška Banova 14. veljače u restoranu.


Reci što misliš!