Lifestyle

koristan vodič

Što se dogodilo vašoj biljci? Saznajte i reagirajte na vrijeme

Što se dogodilo vašoj biljci? Saznajte i reagirajte na vrijeme
Luka Stanzl/PIXSELL

Ako su listovi počeli žutjeti ili su jednostavno klonuli, još uvijek postoji način da spasite svoju biljku od propadanja. Donosimo vodič kako prepoznati što biljku muči i kako joj pomoći.

Ako ste jedni od onih koji  vole imati zelenilo u domu, ali niste baš najiskusniji, ova infografika mođe vam biti od velike pomoći. 

Svako cvijeće ima svoje zakone po pitanju strane svijeta koju voli, količine sunca koja mu treba, ali i vode. Osim tih "uobičajenih" problema, uništiti ih mogu i kukci ili gljivice kojih nismo ni svjesni te nedostatak minerala u zemlji. 

Promotrite lišće svojih biljaka i saznat ćete što im nedostaje:

Napali su ih insekti - ako na lišću vidite rupice, a pogotovo ako su na njima neki kukci to znači da su ih oni napali i da se radi njih mogu sasušiti. Pošpricajte biljku uljem neema ili insekticidom. 

Znak prevelikog zalijevanja - lišće postaje žućkasto i uvenulo. Loša drenaža može biti uzrok venjenja vaše biljke. Dodajte malo pijeska u zemlju ili presadite u više zemlje. 

Znak manjka svjetlosti - lišće je uvenulo i klonulo. Premjestite je na mjesto na kojemu ima više sunca. 

Znak dehidracije - lišće je suho i hrskavo na dodir. Biljke trebaju redovito zalijevanje, činite to ujutro ili navečer kada nisu velike vrućine. Svakako provjerite online što vašoj biljci najviše odgovara jer neke od njih ne vole previše vode.

Manjak minerala

Znak manjka kalija - rubovi i vrhovi lišća počinju žutjeti. Zakopajte u tlo komadiće kore citrusa. Napravite kompost od ostataka voća ili povrća i nahranite biljku. 

Znak manjka dušika - vrh, rubovi i "vene" listova postaju žute. Dodajte organski kompost poput gnojiva ili zrnca kave u tlo. 

Znak manjka kalcija - listovi dobivaju crne fleke i gube oblik. Trebalo bi odrediti je li vaše tlo kiselo ili lužnato. Za lužnato bi trebalo dodati gipsa, a za kiselo vapno. 

Znak nedostatka cinka - na listovima se vide znakovi diskoloracije, odnosno svjetlija i tamnija područja, a posebno među velikim "venama". Našpricajte biljku s ekstraktom morske trave. 

Znak nedostatka željeza - listovi postaju žuti, a vene se smanjuju. Rješenje je da najprije ustanovite pH razinu tla i da ga spustite ispod 7. Potom treba smanjiti količinu fosfora u tlu. 

Znak manjka magnezija - pojavljuju se bijele crte uz zelene na venama lista. Dodajte tlu organski kompost bogat magnezijem, vapno ili epsom sol.


Reci što misliš!