Lifestyle

obiteljsko ime se mijenjalo

Britanska kraljevska obitelj obilježava stotu godišnjicu imena Windsor

Britanska kraljevska obitelj obilježava stotu godišnjicu imena Windsor
AP Images

Britanska kraljevska obitelj u ponedjeljak je obilježila stotu godišnjicu promjene naziva u Windsor iz njemačke titule Saxe-Coburg-Gotha.

Kraljevska kovačnica tim je povodom proizvela kovanice s imenom vladajuće dinastije, preuzetog od istoimenog dvorca i kraljevske rezidencije pored Londona.

Ime je promijenjeno 1917., u vrijeme kad je Velika Britanija ratovala s Njemačkom. 

"Obiteljsko ime se promijenilo zbog protunjemačkih sentimenata tijekom Prvog svjetskog rata, a ime Windsor preuzeto je od dvorca istog imena", stoji u službenoj povijesti kraljevske obitelji. 

Kraljica Elizabeta II. čevrti je monarh Windsorovih otkako je njezin djed Đuro VI. izveo promjenu koja je članovima obitelji omogućila da koriste prezime Windsor, iako to rijetko čine. 

Kraljevska obitelj nosila je ime Saxo-Coburg-Gotha od braka između kraljice Victorie i princa Alberta, rođenog Nijemca, sklopnjenog 1840., nakon što je Victoria ranije vladala kao posljednji monarh kuće Hanover. 

Princ Filip, 96-godišnji suprug današnje kraljice, također je promijenio svoje ime tijekom Prvog svjetskog rata, pošto je njegov djed, princ Luj od Battenberga, preuzeo obiteljsko ime Mountbatten. Filip je potomak danske, grčke i njemačke kraljevske obitelji. 

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti