Lifestyle

u trajno naslijeđe gradu

Murali mijenjaju vizualni identitet Siska

Murali mijenjaju vizualni identitet Siska
Nikola Cutuk/PIXSELL

Zahvaljujući drugom festivalu ulične umjetnosti "Re:Thing" u organizaciji sisačke udruge KultCom, već poslovično 'sivi' Sisak postupno mijenja vizuru jer je sedam, već potvrđenih, umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u proteklih mjesec dana oslikavalo sisačka pročelja i tako je grad obogaćen sa sedam novih murala velikih dimenzija.

Ove su godine svoja djela u trajno naslijeđe gradu i građanima ostavili Nicolas Alfalfa i Colectivo Licuado iz Urugvaja, Farid Rueda iz Meksika, Robin Abramović iz Austrije, te Chez186, Ivan Blažetić Šumski i Marina Mesar OKO iz Hrvatske. Prvi put su u projekt uključeni i članovi sisačkoga kolektiva MOWE. Umjetnici su u gradu dobro prihvaćeni i izražavaju zadovoljstvo što im se, za razliku od drugih sredina, omogućuje rad na muralima velikih površina.

Sa 17 murala Sisak je svjetski važno street art odredište  

Tako je sada u Sisku ukupno 17 murala , a time je postao vodeći grad u zemlji po toj vrsti umjetnosti i upisao se u svjetsku kartu važnih street art destinacija.

"Muralima je Sisak dobio novi vizualni identitet, pa planiramo osmisliti i turističke rute uz prospekt kao vodič za našu galeriju na otvorenom", najavila je u četvrtak na završnoj konferenciji za novinare umjetnička direktorica festivala povjesničarka umjetnosti Alma Trauber.

Istaknula je kako postupno građani i umjetnici uspostavljaju sve pozitivniji odnos, a stanari pojedinih zgrada koji svjedoče stvaranju umjetničkog djela sve više pozdravljaju našu inicijativu. Trauber je objasnila da organizator, u dogovoru s umjetnicima, odlučuje o temama za pojedine dijelove grada, koje umjetnici obrađuju na svoj način.

Podsjetila je kako je ove godine tema bila "Istok susreće Zapad", a murali su koncentrirali između staroga i novoga Siska. Najavila je kako namjeravaju iduće godine pozvati samo umjetnice.

Izradi murala pristupa se planski, uz sve nužne dozvole i suglasnost stanara, a nakon razgovora sa stanarima, umjetnici im čak predočuju skice budućega murala. Kao pokrovitelji, veliku pomoć festivalu i ove su godine pružili Ministarstvo kulture, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak i INA.


Reci što misliš!