Lifestyle

djeca i životinje

Koji je ljubimac idealan za vaše dijete?

Koji je ljubimac idealan za vaše dijete?
Pixabay

Ako ste roditelji velika je vjerojatnost da ste više nego jednom čuli pitanje svoga djeteta: "Mogu li dobiti ljubimca?". Hoće li na kraju odrasli voditi brigu o njemu? I, ako se odlučite za ljubmica, kako odobrati pravog?

Najvažnije je da se navike i potrebe životinje uklope u svakodnevnu rutinu obitelji.

"O životinji se treba brinuti svakodnevno. Svaka se obitelj mora zapitati ima li vremena i prostora", kaže glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja Lea Schmitz. I roditelji trebaju odlučiti jesu li spremni preuzeti odgovornost za kućnog ljubimca, posebice ako su im djeca mala.

Schmitz za mlađu djecu proporučuje manjega psa ili mačku. "Oni su naviknuti raditi s ljudima i mogu bolje podnijeti kad ih dijete želi maziti ili nositi", kaže.

Za stariju djecu bolje su veće pasmine od manjih, jer je potonje u nepažnji lakše nagaziti.

Stručnjaci savjetuju da se ne nabavljaju malene životinje poput zečeva ili zamoraca.

Ni noćne životinje poput hrčaka nisu idealne.

"Ni pod kojim okolnostima životinju se ne smije gnjaviti kada danju spava. Dodirivanje i podizanje im je čisti stres", naglašava Schmitz.

Akvarij s ribicom dječici može biti uzbudljiv. Ali njihova je 'mana' što ih se ne može dodirivati i s njima graditi povezanost. Pogodne su za djecu koja uživaju u promatranju.

I Schmitz i Sommer vrlo su kritične prema držanju divljih životinja, poput kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru. O njima je ondje gotovo nemoguće brinuti onako kako je za te vrste pogodno.  

 

Reci što misliš!