Lifestyle

U tjednu od 24. do 30. rujna

Skup alpinista "Penjanje za sve" u NP Paklenica

Skup alpinista

Na Tjednu penjanja i planinarstva u sklopu projekta „Penjanje za sve" okuplja se stotinjak vrhunskih penjača, mladih nada te stručnjaka iz mnogih planinarskih djelatnosti

U tjednu od 24. do 30. rujna 2017., u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, na prostoru Nacionalnog parka Paklenica održat će se skup alpinista i planinara iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Na Tjednu penjanja i planinarstva u sklopu projekta „Penjanje za sve" okuplja se stotinjak vrhunskih penjača, mladih nada te stručnjaka iz mnogih planinarskih djelatnosti (instruktori, spašavatelji, vodiči, itd.), članova šest partnerskih planinarskih saveza.

Nakon uspješnog Tjedna penjanja i planinarstva u českom Adršpachu 2016. te slovačkim Visokim Tatrama u lipnju 2017., domaćin trećeg međunarordnog susreta je Hrvatski planinarski savez.

Skup se provodi uz podršku JU NP Paklenica i TZ Paklenica Rivijera te logističku i stručnu potporu Hrvatske gorske službe spašavanja i Stanice planinarskih vodiča Zadar, članice Vodičke službe HPS-a. Projekt „Penjanje za sve" sufinanciran je sredstvima Europske unije, putem programa „Erasmus+".

Tijekom Tjedna održat će se brojne radionice na teme od interesa za planinarstvo, poput metodologije obuke, rada s djecom, mladima i osobama s posebnim potrebama, o odnosu planinarstva i institucija zaštite priorde, radu s osobama treće životne dobi te o međunarodnoj planinarskoj i penjačkoj suradnji.

Mladi penjači iz šest zemalja imat će priliku penjati s iskusnijim kolegicama i kolegama u jednom od najljepših penjačkih lokaliteta u Europi te razmjenjivati iskustva, usklađivati tehnike i općenito poboljšavati osobne vještine u međunarodnom okruženju.

U kontekstu promocije penjanja kao zdravog stila života, naročito za mlade ljude i djecu, tijekom Tjedna u Paklenici održat će se radionice za djecu iz Starigrada koja će imati priliku sportski se družiti s nekim od trenutno najboljih penjača iz šest zemalja, tj. instruktorima kojima je specijalnost rad s djecom i mladima. Prilika je to za hrvatske penjače da prikažu svoja znanja i vještine, ali i nauče ponešto od kolega iz partnerskih saveza.

Više o ciljevima projekta, projektnim aktivnostima, tjednima planinarstva i penjanja kao konceptu rada i druženja i o projektnim novostima, možete pročitati na webu HPS-a.


Reci što misliš!