Lifestyle

Biograd na moru

Otvorena 20. Rotary regata, prikupljaju se sredstva za mlade zadarske glazbenike

Otvorena 20. Rotary regata, prikupljaju se sredstva za mlade zadarske glazbenike

Sinoć je u restoranu Marine Kornati u Biogradu otvorena, jubilarna, 20. Rotary regata. Na ovogodišnjoj Regati sudjeluje 60 jedriličara u 11 brodova Rotary klubova Slovenije, Austrije, Crne Gore, Njemačke i Hrvatske.

Ovo jedriličarsko natjecanje pokrenuo je Rotary klub Zadar 1997 s namjerom da se u kroz njega druže i natječu članovi Rotary klubova iz Hrvatske. U početku je to bilo samo nekoliko brodova ali vrlo brzo to postaje velika regata u koji je znalo jedriti i četrdesetak brodova i vrlo brzo je prerasla u prvorazrednu međunarodnu regatu.

Do sada su na njoj sudjelovali članovi Rotary klubova iz mnogih europskih zemalja: Austrije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Češke, Crne Gore, Italije, Belgije, Srbije, Luksemburga i Nizozemske. U nekim su regatama sudjelovali i jedriličari rotarijanci iz prekooceanskih zemalja: Amerike i Australije tako da je  u ovim regatama sudjelovalo više od 2000 jedriličara rotarijanaca.    

Sve regate do sada ispunile su svoje zacrtane ciljeve. Značajno su pridonijele afirmaciji nautičkih sadržaja naše obale i u velikoj mjeri povećale zainteresiranost za njihovo korištenje u europskim zemljama.

Kako svaki rotarijanski projekt ima i svoju humanitarnu sastavnicu tako je i Rotary regata, prilozima svojih sudionika omogućila RC Zadar da osigura  pomoć u mnogim humanitarnim akcijama i aktivnostima u zadarskom kraju.

Ove godine će se prilozima od Regate nastaviti pomaganje mladih zadarskih glazbenika koji se školuju u inozemstvu.

Isto tako,  pridružit će se dijelu hrvatskih klubova koji pomažu mlade kojima ističe briga zajednice kod smještaja domove i kreću u samostalan život.

Ove godine posebno su ponosni na činjenicu da je ovo dvadeseta regata u kontinuitetu te je to čini najstarijom višednevnom rotary regatom na svijetu te se tako upisala u antologiju Rotary pokreta.

Rotary klub Zadar će i dalje, sukladno mogućnostima, raditi na daljnjem održavanju regate i, sukladno mogućnostima, i drugim aktivnostima za pomoć potrebitima u zajednici.

 


Reci što misliš!