Lifestyle

ulaz je besplatan za sve posjetitelje

68. rođendan NP Paklenica slavi nizom događanja

68. rođendan NP Paklenica slavi nizom događanja

68. rođendan Nacionalnog parka Paklenica obilježava se organizacijom Dana otvorenih vrata u subotu 14. listopada. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan ulaz u Park, špilju Manita peć i posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice", a u šumarskoj kući "Lugarnica" se možete okrijepiti po povoljnim cijenama!

Manita peć je jedina špilja na prostoru Parka koja je otvorena i uređena za posjet. Svojom prostranošću i ljepotom ukrasa oduševljava posjetitelje još od davne 1937. godine, kada je nakon uređenja staze započelo njeno posjećivanje. Ulaz u špilju nalazi se na 570 m nadmorske visine, a  uspon od parkirališta u Velikoj Paklenici do nje traje oko sat i pol.

U kanjonu Velike Paklenice nalaze se podzemni tuneli popularno zvani „Bunkeri“ koji su izgrađeni u razdoblju od 1950. do 1953. Tunele je gradila Jugoslavenska vojska za vrijeme političke krize između Jugoslavije i Sovjetskog saveza (SSSR-a). Što se krije iza zazidanih okana u kanjonu Velike Paklenice bila je strogo čuvana tajna sve do početka Domovinskog rata 1991. godine, kada je prostor od preko 1.500 četvornih metara Hrvatska vojska počela koristiti kao skladište.

Po završetku Domovinskog rata Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“ dobiva ovaj prostor na trajno korištenje. Vidjevši u navedenom prostoru veliki potencijal još 2000. godine uprava Parka započela je njihovo uređenje u prezentacijski centar. U kolovozu 2016. napokon su posjetitelji dobili priliku vidjeti produkt dugogodišnjeg rada jer je prezentacijski centar „Podzemni grad Paklenice“ i službeno otvoren. 

Posjetitelji trenutno mogu uživati u „Malom centru penjanja“ koji se nalazi u multifunkcionalnoj dvorani u sklopu koje se nalazi i umjetna stijena na kojoj mogu napraviti i svoje prve penjačke pokrete.

U dvorani na zidovima se nalazi nekoliko ekrana pomoću kojih se na interaktivan i zabavan način mogu upoznati s penjanjem uz „Mali penjački rječnik“, „Kratku povijest penjanja“ i „Školu vezanja čvorova“.


Reci što misliš!