Lifestyle

uz svjetski dan kravate

I kravata može postati unikatni modni detalj!

I kravata može postati unikatni modni detalj!

Jeste li znali da kravata može postati unikatni modni detalj? 2Rare design vodio se upravo tom idejom!

Iz dugogodišnjeg prijateljstva dvoje kulturnjaka iz Zadra, Frane Šunića i Nene Ninčević Mandić kreiran je2RARE design, unikatni nakit i  modni dodaci handmade za žene odvažnog karaktera. Izazov nam je bio ponuditi nešto potpuno drukčije ne robujući trendovima. 

Proizvodi se izrađuju od aluminija i bakra kombinirajući moderni dizajn te suvremene i tradicionalne tehnike uz prepoznatljiv autohtoni predznak. Nakit i modni dodaci su upečatljivi, novih linija i oblika te su namijenjeni različitim osobnostima.  A njihov je slogan Feel unique.

Frane Šunić je nagrađeni umjetnik za inovativne proizvode u Zadru. 

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate.

Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Prof. Marijan Bušić, pokretač ove inicijative, inače ravnatelj ustanove Academia Cravatica, kaže:

„Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost. Zato je i potrebno uvesti Dan kravate, prigodom kojeg bi se svjetska javnost senzibilizirala za te ključne vrijednosti“, istaknuo je prof. Bušić.


Reci što misliš!