Lifestyle

odluka o abdikaciji

Najstarija carska obitelj na svijetu u najvećoj krizi

Najstarija carska obitelj na svijetu u najvećoj krizi

Zbog poodmakle dobi i zdravstvenih tegoba, 83-godišnji japanski car Akihito, 125. car u nizu, odlučio se povući s prijestolja, a time je cijelu svoju zemlju doveo u neviđene probleme. Prema pisanju dnevnog lista Asahi Shimbun, riječ je o prvoj carskoj abdikaciji u Japanu nakon više od 200 godina, koja bi se trebala odviti 31. ožujka 2019.

Japanska carska obitelj najstarija je vladajuća obitelj na svijetu, a njihova neprekidna krvna loza stara je 2600 godina. No sve bi se moglo promijeniti 31. ožujka 2019. godine, kada je trenutni japanski car Akihito najavio svoju abdikaciju, budući da tamošnji zakoni ne predviđaju umirovljenje cara. Na tronu bi ga trebao naslijediti njegov stariji sin Naruhito

Japanski premijer u studenom će se sastati sa dužnosnicima i članovima carske kuće, a tada će se i službeno objaviti datum abdikacije. Puna tri desetljeća car Akihito vladao je Japanom, a zbog njegove odluke Japan se našao u problemu jer u zakonu ne postoji dio što napraviti ako se car odluči na umirovljenje, budući da je riječ o doživotnoj dužnosti. Ipak, odlučeno je da bi prijestolje krizanteme 1. travnja trebao naslijediti stariji carev sin, prijestolonasljednik Naruhito.

Japanska carska obitelj najstarija je na svijetu, a njihova neprekidna krvna loza stara je nevjerojatnih 2600 godina. Prema drevnoj predaji, prvi car Jimmu bio je sin božice Amateratsu pa se zbog toga carska obitelj smatra bogovima i nemaju prezime.

Car Akihito prvi je japanski car koji nikada nije smatran božanskim, a za vrijeme svoje vladavine je u domovini i inozemstvu radio na tome da olakša teško breme 2. svjetskog rata, koji je vodio njegov otac Hirohito.

 

 


Reci što misliš!