Lifestyle

alternativa

Začini koji pomažu u borbi protiv raka

Začini koji pomažu u borbi protiv raka

Dug je popis začina i ljekovitog biljea koje se koristi za liječenje raznih bolesti. Iako je medicina napredovala,te nije znanstveno dokazano da začini mogu spriječiti rak, postoje oni kojima se mogu postići sjajni učinci.

Đumbir

Đumbir se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lijek za mnoge bolesti, a osobito je učinkovit kod prehlade i problema s probavom. Može se konzumirati svjež ili pak kao začin – u prahu. Svježi je đumbir mnogo intenzivniji te samim time i učinkovitiji, međutim đumbir u prahu može se dodati u mnoga jela. Pomaže kod mučnine te pozitivno utječe na osjetljiv želudac ljudi koji boluju od raka.

Ružmarin

Ružmarin je svima dobro poznata mediteranska biljka koja je odličan izvor antioksidanasa. Često se koristi u mediteranskoj prehrani, a može se dodati u mnoga jela kao što su razne juhe, meso, umaci, itd. Potiče detoksikaciju, pomaže kod probave i smanjuje nadutost. Također, potiče i apetit. Od ružmarina se može napraviti i čaj koji je također vrlo učinkovit. 

Kurkuma 

Jedan od najljekovitijih začina na svijetu definitivno je kurkuma koja potječe iz porodice đumbira te je intenzivne žute boje. Aktivan sastojak kurkume je kurkumin, a antioksidansi koje sadrži te njegova protuupalna svojstva mogu zaštiti od nastanka raka.

Čili papričice

Ljute čili papričice sadrže tvar kapsaicin koja može olakšati bol. Osim toga, čili papričice imaju antiupalna svojstva te potpomažu probavu. Znanstvenici su otkrili kako kapsaicin može uništiti stanice raka. Čili papričice ne smiju se direktno stavljati na kožu jer mogu izazvati opekline, već ih je potrebno pažljivo obraditi. Postoje i kreme s kapsaicinom, a prije korištenja svakako se posavjetujte s liječnikom.

Češnjak

Češnjak ima visok udio sumpora i dobar je izvor arginina, oligosaharida, flavonoida i selena, a riječ je o tvarima koje su korisne za ljudsko zdravlje. Glavna aktivna tvar češnjaka zove se allicin i upravo zbog toga češnjak ima vrlo karakterističan miris. Neke su studije pokazale kako povećani unos češnjaka može zaštititi od raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke. Djeluje antibakterijski te potiče detoksikaciju i jača imunitet.

Menta

Menta je narodni lijek za liječenje probavnih tegoba, za ublažavanje nadutosti i ostalih probavnih smetnji. Također, može pomoći kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva i trovanja hranom. Naime, menta djeluje tako da opušta želučane mišiće te potiče izlučivanje žuči pa hrana brže prolazi kroz želudac. Osobama koje boluju od raka želuca preporuča se svakodnevno piti čaj od mente. Osim toga, čaj od mente pomaže i kod upale grla.

Kamilica

Smatra se kako kamilica ima mnoga ljekovita svojstva te se kroz povijest koristila za liječenje različitih stanja. Osobito je djelotvorna kod problema sa spavanjem jer opušta, a pomaže i kod liječenja rana u ustima koje nastaju kao posljedice zračenja i kemoterapije. Isto kao i menta, pomaže kod probavnih tegoba i smanjuje grčeve. 


Reci što misliš!