Lifestyle

avantura jedrenja

Stručnjaci za eko-turizam ocijenili novi turistički paket u NP Kornati

Stručnjaci za eko-turizam ocijenili novi turistički paket u NP Kornati

Danas završava "Avantura jedrenja na Kornatima", novi eko-turistički paket Nacionalnog parka Kornati koji je doživio svoju pretpremijeru i koji će, unaprijeđen nakon komentara stručnjaka za eko-turizam, biti osvježen i ponovno iskušan na proljeće.

Osmero međunarodnih stručnjaka za eko-turizam proteklih je pet dana provelo obilazeći Nacionalni park Kornati u sasvim novom kontekstu – umjesto klasičnog turizma na kakav smo navikli, oni su se upoznali s prirodom, kulturom i tradicijom ovog zaštićenog područja.

Razgovori s predstavnicima lokalne zajednice, upoznavanje s pčelarstvom i maslinarstvom, branje kadulje i njezina prerada tek su neke od aktivnosti koje su dio novog turističkog paketa „Avantura jedrenja na Kornatima“, koju su stručnjaci u ulozi turista došli iskušati i ocijeniti.

Issi Torres, španjolskoj konzultantici za eko-turizam koja godinama radi za više nacionalnih parkova u Panami usklađujući njihovu ponudu sa željama lokalne zajednice, najviše se svidio dio paketa koji podrazumijeva druženje s Kurnatarima – vlasnicima posjeda.

Upoznavanje s braćom Skračić u uvali Kravljačica na Kornatu, koji se bave proizvodnjom proizvoda od kadulje, za nju je bilo posebno iskustvo. „Bilo je lijepo vidjeti kako je mala obitelj uključena u proces proizvodnje kadulje, a osim što smo se okušali u branju kadulje, proveli smo i lijepu večer uz domaću hranu koju su nam pripremili“, komentira Issa dodajući da u paketu postoji prostora za napredak. „Potrebna nam je jasna informacija od samog početka što će se od nas tražiti kako bismo unaprijed bili pripremljeni što se od nas očekuje“, zaključuje Torres.

Njezina suputkinja Martine Bakker, profesorica razvoja turizma iz Nizozemske koja radi kao globalni stručnjak za turizam, lijepim iskustvom ističe i berbu maslina. „Do sad se nisam susrela s aktivnostima poput branja maslina ili kadulje i to je definitivno nešto što ovu ponudu čini posebnom. Razgovori s ljudima koji od toga žive pomažu nam razumjeti tradiciju ovog krasnog mjesta, no svakako ima i mjesta za poboljšanje same ponude“, zaključuje Bakker objašnjavajući da cijelom paketu nedostaje turistički vodič koji bi bio uz skipera cijelo vrijeme s njima.

Prvi su dan svoga putovanja stručnjaci proveli u Murteru istražujući otok biciklom. Muzej betinske drvene brodogradnje, Zavičajna zbirka Murtera, Arheološko nalazište Colentum i crkvica Sv. Roka bile su njihove destinacije. Toga im je dana predstavljen i projekt DestiMED, unutar kojeg je razvijen ovaj turistički paket, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF).   

Nakon što su se otisnuli na pučinu, tijekom tri dana stručnjaci su se upoznali s tradicijom pčelarstva i maslinarstva. Oni hrabriji kojima nije smetalo jugo okušali su se i u ronjenju, a svi su složni da su uživali u moru, ribi i krasnom ambijentu uvala Vrulje i Kravljačica.

„Preporuke koje ćemo dobiti na temelju povratnih informacija pomoći će nam da novu ponudu našeg parka učinimo još boljom i da potaknemo ostale dionike da se uključe ali i pokrenu vlastite inicijative. Novo ćemo testiranje imati na proljeće, nakon čega bi ovaj paket, koji JU NP Kornati ostvaruje uz pomoć turističke agencije Tureta Tours, trebao biti spreman za tržište“, ističe Martina Markov iz JU NP Kornati.

Druga skupina stručnjaka na Kornate će stići u proljeće, a njih će dočekati „osvježena“ tura „Avantura jedrenja na Kornatima“. Kako će ona izgledati to će uvelike ovisiti od komentara koje će još tijekom ovoga tjedna poslati stručnjaci koji danas napuštaju područje parka.

Test u NP Kornati, nakon onoga koji je u rujnu održan u Parku prirode Lastovsko otočje, drugi je i posljednji pilot test koji se ove jeseni održava u Hrvatskoj. Na području Sredozemlja ukupno se ove jeseni odvija sedam pilot testova u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED. 


Reci što misliš!