Lifestyle

dio svačije hitne pomoći

U Zagrebu obilježena 120. godišnjica Aspirina - lijeka koji je letio na Mjesec

U Zagrebu obilježena 120. godišnjica Aspirina - lijeka koji je letio na Mjesec

Aspirin®, čija je djelatna tvar acetilsalicilatna kiselina (ASK), svakodnevno uzimaju milijuni ljudi, a korisnici, bolesnici i zdravstveni radnici prepoznaju ga kao referentni lijek za ublažavanje boli te kao temeljnu terapiju za sekundarnu prevenciju srčanog i moždanog udara.

U 2017. slavimo nešto čime se može pohvaliti samo malen broj lijekova – dugu i raznoliku povijest kliničke primjene i istraživanja zaslužnih za medicinska postignuća i inovacije. Naime, ne samo da je Aspirin® izložen u Nacionalnom muzeju američke povijesti Instituta Smithsonian u američkom gradu Washingtonu zajedno s medicinskim otkrićima poput stetoskopa, nego se njegova djelatna tvar, acetilsalicilatna kiselina, i dalje nalazi na popisu esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Bogata povijest Aspirina, koja se neprestano razvija, započela je potragom mladog kemičara za lijekom koji bi njegovom ocu ublažio bol. Godine 1897., dr. Felix Hoffmann po prvi je puta u Bayerovim laboratorijima uspio sintetizirati kemijski čist i stabilan oblik acetilsalicilatne kiseline. Tako je rođen višenamjenski analgetik koji je, prema predaji, odmah upotrijebljen kako bi pomogao Hoffmannovu ocu, koji je bolovao od reumatizma.

Danas je acetilsalicilatna kiselina, sadržana u lijeku Aspirin®, jednako važna kao i nekoć te se u suvremenim medicinskim istraživanjima ispituju dodatne mogućnosti njezine primjene. Naime, samo je u 2016. godini acetilsalicilatna kiselina bila tema više od 1900 objavljenih radova.

Tijekom godina Bayer je također sponzorirao velik broj istraživanja i inovacija na području kardiovaskularne zaštite i ublažavanja boli.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti