Lifestyle

svi je imamo u kućanstvu

Soda bikarbona najbolje uklanja pesticide s voća

Soda bikarbona najbolje uklanja pesticide s voća
Thinkstock

Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je moguće isprati. No, nitko dosad nije izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli.

Sastojak koji sve domaćice imaju u svojem domaćinstvu, natrijev-bikarbonat ili soda bikarbona ima nebrojeno primjena, a američki znanstvenici tvrde da je njezina upotreba u ispiranju pesticida s voća djelotvornija od obične vode, vrlo blagog eko detardženta za posuđe ili razrijeđenog izbjeljivača u prahu. 

Rezultate studije objavili su u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, prenosi Newsweek. 

"U Americi je količina pesticida u jabukama pod stalnom kontrolom", kaže Lili He, znanstvenica na Sveučilištu Massachusetts i jedna od glavnih autorica studije. 

Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je moguće isprati sodom bikarbonom. No, nitko dosad nije izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli. 

"Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri moguće isprati", rekla je He, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke te dvije kemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Sjedinjenim Državama. Jedna je bila tiabendazol koji uništava gljivice, a druga fosmet koji uništava štetne kukce. 


Reci što misliš!