Lifestyle

mačja egzotika

Više od 200 mačaka 18 pasmina na izložbama ovog vikenda u Zagrebu

Više od 200 mačaka 18 pasmina na izložbama ovog vikenda u Zagrebu
Pixabay.com

Više od 200 mačaka 18 pasmina iz pet zemalja, a među njima i najtrofejniji hrvatski mačak Maine Coon, Grga, bit će prikazano u subotu i nedjelju na međunarodnim izložbama mačaka u zagrebačkom Westgate Shopping Cityju, koje u povodu 25 godina rada organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

Osim iz svih dijelova Hrvatske, na te posljednje ovogodišnje izložbe prijavljene su mačke iz Slovenije, Austrije, Italije i Češke, koje će tijekom dva dana ocjenjivati šest sudaca.  Dugodlake pasmine predstavljat će Egzota, Ragdooll, Sveta Birma, Američki Curly, Maine Coon, Neva Maskerada, Sibirska, Norveška šumska i Perzijska mačka. Neće biti zakinuti ni ljubitelji kratkodlakih pasmina, jer u Westgateu stižu Cornish Rex, Sfinks, Bengalska, Britanska kratkodlaka, Ruska plava i Tajlandska mačka, uz čak dvije Singapurske mačke, najmanje mačke na svijetu, izuzetno rijetke u Europi.

U tom biranom društvu naći će se i domaća dugodlaka i domaća kratkodlaka mačka koje također sudjeluju na međunarodnim izložbama, istaknuo je u priopćenju Savez felinoloških društava Hrvatske.

Izložba će biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu, 18. studenoga te od 10 do 18 sati u nedjelju, 19. studenog.

Najatraktivniji dio programa oba dana bit će "Best in Show", odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu početi u 19,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati.

Najtrofejniji hrvatski mačak Maine Coon Grga - 41 pobjeda i titule Distinguished Show Merit i Distinguished Variety Merit

Na izložbama će sudjelovati i najtrofejniji hrvatski mačak, Maine Coon u vlasništvu Zagrepčanke Gordane Baranašić.

"Sve je počelo 2010. godine kada sam nakon dvije godine istraživanja pasmina i uzgajivača odlučila nabaviti čistokrvnu mačku. Prvo je iz Njemačke došao Ocicat SP Daywalker Concord Dawn (Pirgo), a ubrzo nakon njega i Maine Coon NW16 NW15 SP IC Felis Admiranda Double Vision DVM DSM (Grga)", objašnjava Baranašić.
 Maine Coon Grga postao je s vremenom najtrofejniji hrvatski mačak jer je do sada bio na 86 međunarodnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Nizozemskoj te je sudjelovao na čak četiri svjetske izložbe. Uspješna izložbena karijera rezultirala je 41 pobjedom u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj te prestižnim titulama Distinguished Show Merit i Distinguished Variety Merit.

 U svom razredu, među kastratima, Grga pobjeđuje od 2012. godine, pa je uzastopni nacionalni pobjednik posljednjih pet godina i osvojio je sve titule koje je mogao, što je promijenilo i život njegovoj vlasnici. "Iako sam na izložbe krenula iz znatiželje, nakon nekoliko godina učenja i intenzivnog izlaganja u kategoriji kastrata uzgoj je došao kao logična nadogradnja te sam 2014. registrirala uzgajivačnicu Chinook Wind", naglašava Gordana Baranašić. Dodaje kako je joj drago da je odabrala takav put jer je izbjegla probleme s kojima se susreću ljudi koji ulaze u uzgoj bez ikakvog znanja i iskustva.

U 25 godina rada Savez felinoloških društava Hrvatske organizirao 180 međunarodnih izložbi

U povodu 25 godina rada Saveza felinoloških društava Hrvatske njegova tajnica Amelija Leopoldović rekla je da je od osnutka do danas Savez organizirao 180 međunarodnih izložbi mačaka, od kojih je najznačajnija bila Svjetska izložba održana 2012. godine u Areni Zagreb, a na kojoj je sudjelovalo više od 1000 mačaka iz 34 zemlje svijeta.

Savez ima 160 članova u četiri felinološka društva - u Zagrebu, Križevcima, Splitu i Karlovcu, te tri međunarodna suca.

"Kako naši članovi kao uzgajivači postižu brojne i značajne rezultate na izložbama diljem Europe, tako raste i broj zahtjeva za članstvo iz inozemstva, posebice obližnjih zemalja - Slovenije, Mađarske i Italije, što je svakako veliko priznanje našem radu", istaknula je Leopoldović.

Na proslavi obilježavanja 25 godina Saveza, koja će se održati u sklopu izložbe, u subotu u 18 sati, sudjelovat će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, priopćio je Savez felinoloških društava Hrvatske.


Reci što misliš!