Lifestyle

avanturist krenuo na ''kraj svijeta'':

Davor Rostuhar uoči ekspedicije: Poprilično sam siguran da ni na Južnom polu neću zateći kraj

Davor Rostuhar uoči ekspedicije: Poprilično sam siguran da ni na Južnom polu neću zateći kraj
Davor Rostuhar

Davor Rostuhar krenuo je na prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol gdje će na minus 40 stupnjeva hodati 50 dana i to ukupno 1200 kilometara. Sve to posve sam, sa sanjkama težine 130 kilograma. Za prvu hrvatsku ekspediciju za Južni pol sprema se već dvije godine, trenirao je u Sibiru, Norveškoj i na Grenlandu.

Nakon što je Davor Rostuhar na svom ekspedicijskom blogu opisao fizičke pripreme za Južni pol i podijelio ono o čemu razmišlja i sve ono što osjeća uoči svoje avanture, opisao je i kako to izgleda "kraj svijeta", javlja RTL.

Rostuhar, kojeg još 13 dana dijeli od odlaska na Južni pol, u posljednjem ekspedicijskom zapisu piše o Ushuaii, najjužnijem gradu na svijetu. "Hotel 'Kraj svijeta', kafić 'Kraj svijeta', turistička agencija 'Kraj svijeta', praonica rublja 'Kraj svijeta', radionica namještaja „Kraj svijeta“… 'Kraj svijeta' gdje god se okreneš", opisuje Rostuhar.

Tvrdi kako se s tom frazom susretao širom svijeta. "U najsjevernijem mjestu na svijetu na Grenlandu, Siorapaluku gdje živi svega tridesetak Inuita, a to što je to i turistima predaleko, nije sačuvalo to malo mjesto od te velike fraze. U Capetownu, u Južnoafričkoj republici, u kojem sam zaista osjetio kao da je kraj, jer sam devet mjeseci od Zagreba vozio motor na jug, a od Capetowna dalje nije išlo", piše Rostuhar.

I sam je često upotrijebio, kako navodi, floskulu "kraj svijeta", ali da je to bilo samo u trenucima kada nije mogao smisliti ništa pametnije. "Ipak, nikad ne bih, recimo, svoju knjigu nazvao 'Kraj svijeta'. Osim možda, ako bih na svojim putovanjima kojim slučajem zaista došao na Zemljin rub i otkrio da je zapravo zaista ravna ploča. E onda bih, bogami, u sva zvona trubio da sam došao na 'Kraj svijeta'", tvrdi Rostuhar.

Za Rostuhara Ushuaia nije kraj svijeta niti najjuniji grad na svijetu jer ima još jedan južniji.

"Nama je to samo postaja na putu dalje na jug, prema obali Antarktike. Ni tamo neće biti kraj, jer tada tek počinje hodanje prema Južnom polu. A i ako uspijem doći do samog pola, znanstveno dokazano najjužnijeg mjesta naše planete, poprilično sam siguran da ni tamo neću zateći kraj", zaključuje Rostuhar.


Reci što misliš!